są fajne tylko że jak sie mierzy jeden parametr jednego,konkretnego silnika na konkretnych pasowaniach i konkretnym przeznaczeniu testując na nim płyny (bo ATF to nawet nie olej tylko płyn do hydrauliki siłowej) to wnioski są żadne lub mylne.
One też sie naprodukował. nalał do silnika różnych świństw a na koncu stwierdzi że i tak najlepiej lać to co zaleca producent
To jak te jego testy z sypaniem kawy czy cukru w dolot turbo albo lanie wody zamiast paliwa - i wyszło mu że działa.
CO prawda tez stwierdził że to woda wymieszana resztkami paliwa w układzie paliwowym ale nie ma warunków na inny zrobienie takiego testu…itd - to taka bardziej rozrywka w zarzynanie silnika. coś jak jazda bez miski olejowej albo coś w ten deseń.
Sami sie tak bawiliśmy - zrobiliśmy maluchem 400m bez miski olejowej po fajki i pewnie byśmy nawet wrócili jakbyśmy go nie zgasili pod kioskiem - ale już nie zapalił po tym.
Fakt, to rodzaj zabawy, ale… ta zabawa uczy? No chyba, że ktoś faktycznie bierze serio WSZYSTKO co się dzieje na tym kanale. To wtedy wtopa
problemem jest to że Chris wie kiedy robi maniane dla rozrywki a kiedy nie tylko że niekoniecznie jest to jasne dla usera - najlepszy dowód że człowiek tu wkleił linka z TESTEM olejów który to test miał coś wykazać (chyba).
Wszystkie takie testy uczą co najwyżej że większość silników głupotę/zaniedbanie przez chwile znoszą (nawet bez szwanku) ale na dłuższą mete - to tego już nie ma.
A jeśli chodzi o kupno to jeżeli żaden bliski sklep nie ma syntetyka 10w40 to czy kupilibyście taki olej przez internet ?
zależy od kogo.
Kup tego… Motula i zapominamy o tym temacie. Koledzy ci rękę podadzą, silnik jest nadal smarowany, kieszonkowe wykorzystasz właściwie. Same zalety zatem. I finał jest. * Żeby nie było… https://www.oelberater.de/motocykle?FORM_SUBMIT=advdet&REQUEST_TOKEN=D3dkVbhy2F6ch9a96sBA6Hx6nNKTbgvt_5GfpNOIzhU&c=scooter&m=88&d=2063
Hmm… np. na motor-x ? Ostatnio kupowałem tam 5100 i wyglądał dobrze a na allegro widziałem bańki 5l za 100zł motula no to chyba coś musi być nie tak
A może bel-rey’a ? ma dość podobne ceny do mutula
A jeśli nowe toyoty mają zalecany olej 0w20 a temperatura w Japonii jest wyższa niż w Polsce.Jakie masz na to wytłumaczenie Wombat ?
Mają zalecane w instrukcji, a sewis leje 5w30 - jestem świeżo po zmianie na dotarciu (toyota auris benzyna przebieg 2.000km).
A w Polsce potrafi być często ponad 30 C
i co…? Inne marki też leją zazwyczaj 5W30. Wszystkich ich twoim zdaniem pogięło, bo ci zakres temperatur z tabelki nie pasuje?
Zastanawia mnie dlaczego taki leją.
“(…) teoretycznie najlepszy olej to taki o największej rozpiętości SAE, np. 0w40, 5w50 lub 10w60. Jednak, nie każdy “upala”, a ponadto niektóre silniki mają specyficzne uwarunkowania co do lepkości - duże silniki BMW projektowane są np. pod SAE 20w60, nowoczesne, ciasno spasowane “japończyki” pod SAE 0w20. Podyktowane ekologią stosowanie układów oczyszczania spalin (trójdrożne katalizatory, filtry cząstek stałych w silnikach Diesla) wymuszają oleje, których produkty spalania nie uszkodzą ww. układów. Oleje takie są oznaczane przez Europejskie Stowarzyszenie Konstruktorów Samochodów (ACEA) symbolami C1, C2, C3, C4, występują zwykle w lepkości SAE 5w30 i charakteryzują się mniejszą zawartością smarnych dodatków (popioły siarczanowe, fosfor, siarka - w skrócie SAPS) (…)”
Dzięki za długą wypowiedź.Czyli jak producent podaję 10w40 to teoretycznie mogę wlać 10w50 jeśli upalam ?
Sprawdź klasy jakości API dla twojego silnika, nie samym zakresem temperatur silnik żyje. A właściwie… każdy z nas próbuje cię uchronić przed zbędnym wydawaniem kasy oraz zalaniem “zbyt dobrego” (cztaj: za nowoczesnego) oleju do już jednak leciwej konstrukcji silnika, co silnik może źle znieść… rób co chcesz, bo nic nie dociera. Twoja kasa, twój silnik, twoja sprawa.
Z tą jakością jest różnie.W jednej API-SG, a w drugiej serwisówce API-SL.Z lepkością podobnie w jednej każą 5W-30 w drugiej 15w-40 albo 10w-40
Nie masz instrukcji do swojego moto?
Dali mi jakąś książkę z rometa ale tam piszę tylko ile wlać oleju a o jakości i lepkości nic a nic.
A tłok z 50cc na oleju 10w40 nie wyglądał źle.Jedynie co to miał przytarcie od strony gaźnika na płaszczu ale podobno jest to wina układu smarowania czy czegoś.
wiesz… do bolidów F1 leją 0W10 albo 0W20 a do Dakar’ówek i rajdówek 10W60.
Wiec ty sie musisz gdzieś po środku odnaleźć. Wydaje sie że 10W40 może być idealny.
Co za zbieg okoliczności! Nawet takie zalecają do skuterów.
A jakiś środek do przepłukania polecacie czy wystarczy ropa ?