Olej przekładniowy.

Witam,
czy jak wymieniam olej przekładniowy to mogę wlać zwykły HIPOL ???

najlepiej kujawski ze zmyślnym dziubkiem

wez sie ogarnij wlej cos dobrego a nie hipol simsonowski komarkowski i motorynkowski noooo

Olej najlepiej jakby miał oznaczenie 80W/85 lub coś koło tego . Jeżeli ma takie oznaczenie lub podobne to lej śmiało .

czy taki olej do przekładni dostanę na Orlenie ??
http://allegro.pl/motul-scooter-gear-api-gl-4-150-ml-80w90-tanio-i3771192836.html

Hipol też da radę. Przekładnia skuterowa nie jest za bardzo obciażona więc nawet o klasie API GL-3 może być. Ten Motul jest drogi za litr i się absolutnie nie opłaca. 20 zł za 150 ml to zdzierstwo w biały dzień. Kup w kerfurze Tranself 80W90 za 15 zł litr. To też olej mineralny i tak samo bardzo dobry.

Hipol szybko czernieje.

podawajcie linki do innych tańszych olejów do skutera z napisem 80w/90

Ciężko wpisać w wyszukiwarkę frazę: "Tranself 80W90"?

Kolego do przekładnie nie masz co się przejmować, tam nie masz wysokich obciązeń, chodzi tylko o to zeby nie "jezdzić na sucho" wlej zwykłego Hipola..

ten najzwyklejszy HIPOL do ciągników da radę??

Da radę. Sam wlałem taki, i spełnia rolę:)

Nawet GL- da rade i taki kupiłem ostatnio.

ok to wleje HIPOL. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam ;)

Cześć,
To mój pierwszy post, więc wszystkich pozdrawiam.

W książce swojego Piaggio Liberty mam podane, że powinien być użyty olej przekładniowy 80w90 GL-3, niestety, nie mogę nic takiego znaleźć na rynku (mieszkam i jeżdżę w Wielkiej Brytanii). Wszędzie jest GL-4. Czy mogę bez obaw wlać GL-4 zamiast GL-3?

Dziś kupiłem 1L 80w40 GL-4, ale w domu zauważyłem, że na butelce jak byk stoi “odpowiedni do wszystkich MANUALNYCH skrzyń biegów”, no a ja mam automat. Radzicie oddać i zamówić taki, który ma w opisie, że jest do skuterów (np. ten Motul w nieszczęsnych tubkach po 150 ml), czy użyć tego, co juz jest?

Lej nie żałuj mu - kupiłeś olej przekładniowy lepszej klasy niech skuterowi coś się od życia należy w tych trudnych warunkach Brytyjskich.
Druga kwestia : lejesz olej do przekładni znajdującej się przy tylnym kole a nie skrzyni biegów (której nie masz) więc jaki problem ???
A w wolnej chwili poczytaj sobie o normach GL - jest tego w necie w ciul.