Olej przekładniowy i silnikowy - Romet RXL 2T

Cześć, mam dylemat jaki olej wlać, dlatego piszę tutaj. Potrzebuję oleju do przekładni i do silnika (póki co mam z Orlenu). Interesuje mnie Olej Motul Transoil 10W40 2T, a do przekładni to nie wiem. Nie chcę rozwalić skutera (520km ma przejechane), więc pisze tutaj. Dzięki za pomoc :)

Leję ze statoila... Nie ma się do czego przyczepić...

Nie warto przepłacać za Motula. Do silnika Ci nie powiem który najlepszy bo nie używam 2T ale znajomi leją Orlen Platinium 2T i nie narzekają. Do przekładni Hipol 80W90. Kupisz go na Orlenie a kupując bańkę 1L wystarczy Ci na całe życie skutera bo wymienia się go bardzo rzadko.

na olej do przekładni szkoda kasy żeby motula kupować. Do dozownika w sumie też nie ma sensu strasznie drogiego oleju lać, i tak się spali. Ja lałem dotąd Motula Scooter Expert a teraz będę lał inny, prawdopodobne, że właśnie Orlen Platinium.

madi napisał:

na olej do przekładni szkoda kasy żeby motula kupować. Do dozownika w sumie też nie ma sensu strasznie drogiego oleju lać, i tak się spali. Ja lałem dotąd Motula Scooter Expert a teraz będę lał inny, prawdopodobne, że właśnie Orlen Platinium.

Ja leję Orlena Platinum, ale on jest 'dupny', cały czas go mam, a w gwarancyjnej piszą, aby wymienić.

Kapuchon napisał:

Nie warto przepłacać za Motula. Do silnika Ci nie powiem który najlepszy bo nie używam 2T ale znajomi leją Orlen Platinium 2T i nie narzekają. Do przekładni Hipol 80W90. Kupisz go na Orlenie a kupując bańkę 1L wystarczy Ci na całe życie skutera bo wymienia się go bardzo rzadko.

W ks. gwarancyjnej mam 10W-40, więc nie wiem, czy dobry będzie 80W-90.

skoro masz 10w40 w silniku to masz 4t czyli w pierwszym poście nas w błąd wprowadziłeś.

Do przekładni byle jaki olej będzie ok, tam są cztery zębatki i pare łożysk... 80W90 zazwyczaj się wlewa.

madi napisał:

skoro masz 10w40 w silniku to masz 4t czyli w pierwszym poście nas w błąd wprowadziłeś.
Do przekładni byle jaki olej będzie ok, tam są cztery zębatki i pare łożysk... 80W90 zazwyczaj się wlewa.

Skuter jest 2T, w książce jest 10W-40. Nie wiem - nagrać Ci film jak skuter kopci, abyś uwierzył w to, że to jest 2T?

Musi być błąd, bo olej 10W40 to jest olej do 4T.
To, że mocno kopci to normalne na oleju z orlenu (orlen oil semisynthetic 2T). Też go teraz wlałem i porównując do mobila jest masakryczna różnica. Ten olej to tanie ścierwo i już lepiej dać 2x tyle, a mieć dobru olej. A do przekładni kupuj orlenowski hipol 80W90.

a filmik możesz nagrać, chętnie zobaczymy skuter :) możesz też zrobić zdjęcia i podesłać Ryglosowi - będą do filmiku. :)

Sullyer napisał:

Interesuje mnie Olej Motul Transoil 10W40 2T

to jest olej do przekładni z mokrym sprzęgłem > biegówki 2T

do skuterowej przekładni może być nawet olej samochodowy.
więc jak masz ze 2setki takiego oleju to możesz go wykorzystać, jak nie to kup hipol lub inny do przekładni, oby nie do automatów bo będziesz miał wycieki

Ryglos napisał:

Musi być błąd, bo olej 10W40 to jest olej do 4T.
To, że mocno kopci to normalne na oleju z orlenu (orlen oil semisynthetic 2T). Też go teraz wlałem i porównując do mobila jest masakryczna różnica. Ten olej to tanie ścierwo i już lepiej dać 2x tyle, a mieć dobru olej. A do przekładni kupuj orlenowski hipol 80W90.

No tu się zgodzę, bo ja wole zapłacić te 2x więcej, niż mieć ścierwo. Też mi kumple ten olej do przekładni polecili (hipol'a). Dobra, a teraz mnie interesuje jakiś do silnika 2T. (A ta książka gwarancyjna, to za przeproszeniem gówno, wpisane mam 10W-40.)

//

Patrząc na stronie Rometa, to taka tabelka mi wyskoczyła.

Olej do silnika: LIQUI MOLY 2Tkt-Oil TSC3 Teilsynth art.1052
Olej do przekładni: LIQUI MOLY Racing Gear oil 80W art.1617
Olej do filtra powietrza: LIQUI MOLY Racing Luftfilter Oil art.1625

//

madi napisał:

a filmik możesz nagrać, chętnie zobaczymy skuter :) możesz też zrobić zdjęcia i podesłać Ryglosowi - będą do filmiku. :)

Co mniej-więcej nagrać?

olej do 2t np orlen platinium 2t, oleje elfa, motula

Cały skuter przejedź kamerką go dookoła i odpal :)

Ja lałem Mobil1 Półsyntetyk 2T. Szczerze mówiąc miałem okazję porównać oba oleje patrząc, bo jak mi się mobil1 kończył to lałem trochę tego, trochę tego. I różnicę widać na gołe oko. Mobil1 jest dużo bardziej gęsty w porównaniu do tamtego oleju i widać to gołym okiem. Jego kolor jest bardziej nasilony. Po prostu tak jakby rozcieńczyć ten olej to by wyszło to orlenowskie...

Ryglos napisał:

Ja lałem Mobil1 Półsyntetyk 2T. Szczerze mówiąc miałem okazję porównać oba oleje patrząc, bo jak mi się mobil1 kończył to lałem trochę tego, trochę tego. I różnicę widać na gołe oko. Mobil1 jest dużo bardziej gęsty w porównaniu do tamtego oleju i widać to gołym okiem. Jego kolor jest bardziej nasilony. Po prostu tak jakby rozcieńczyć ten olej to by wyszło to orlenowskie...

No tak, ale na Orlenowski, gdy mojemu dam troszkę w lufę, to cały niebieski tył mam.

madi napisał:

olej do 2t np orlen platinium 2t, oleje elfa, motula
Cały skuter przejedź kamerką go dookoła i odpal :)

Na jutro da sie załatwić.

http://www.youtube.com/watch?v=_tdgkrF8GPw
- ok jest film, jakość taka jaka jest, nie mam dobrego sprzętu.

Witam mam pytanie jaki olej wlać do przekładni w romecie 717 2t ? Pozdrawiam

Do przekładni typowego skutera leje się olej 75W90, 80W90 lub 85W90, API GL-4 lub GL-5. Faktycznie, lałem ATF i mam teraz wycieki...

Do dozownika olej API TC, JASO FC lub FD, ISO EGD lub L-EGD.