Witam mam pytanie, bo miałem mało oleju i kumpel mi zalał właśnie ten co w tytule LOTOS SELEKTOL SPECJAL 20W40 Mineralny do Czterosuwów. I mam takie pytanie, czy to nie zaszkodzi mojemu skuterowi Romet 727 4T 3900km przebiegu, bo zawsze do niego lałem 10W40 Półsyntetyk, a ten jest mineralny i 20W40. Z góry dzięki wielkie za odpowiedź ;)
Pozdrawiam.
no w 4T takie zmiany oleju nie są za dobre :/ nie wiem jak w 4T ale w 2T olej mineralny to leje się dopiero na wykończeniu silnika. Jakby wlał pełen syntetyk to jeszcze może by nie zaszkodziło ale w tej chwili to nie wiem. Takie zmiany oleju nie są dobre
Weź spuść to gówno jak najszybciej i zalej 10w40...
dupa nic sie nie stanie.. mineralny powinnovsie lac na dotarciu nie na wykonczeniu.. smialo mozesz jezdzic
Czyli nic się nie stanie jak przejadę na nim dajmy 20 km i go wymienię ?
raczej nie
romet4t7x7 napisał:
dupa nic sie nie stanie.. mineralny powinnovsie lac na dotarciu nie na wykonczeniu.. smialo mozesz jezdzic
Weź się nie wypowiadaj jak nie masz pojęcie... Jest dokładnie na odwrót tak jak powiedziałeś - czyli na dotarciu powinno się lać syntetyk, a na wykończeniu mineralny....
Generalnie najlepiej cały czas lać 10w40 i będzie git!
kasacja .. posrane forum.. jak zedytuje to tworzy sie drugi post
sparrow sam nie masz pojecia.. moze zle to ujalem... na dotarciu mozna lac i mineral i synt... ja docieralem na mineral i sie pieknie dotarl...
Weź pomyśl logicznie... Syntetyk najlepiej redukuje tarcie (co jest niezbędne przy docieraniu). Mineral redukuje luzy co przydaje się w końcowej fazie "życia" silnika...
Nic ci się nie stanie tylko może nie jechać taki v-max jak jechał jak wymienisz to powróci ale to marka lotos przejeź 200-400km nie opłaca się kupować co chwile oleju. Później kup syntetyczny 10w-40(też miałem 727 i taki własnie lałem)
Nic się nie stanie tylko nie pałuj.
sparrow "einsteinie" na dotarciu mozna lac mineral. cylek sie nie nagrzeje tak szybko jak na synt bo ma mniejsze tarcie...
Na mineralnym niejsze tarcie? Ktoś powinien chyba pójść do szkoły...