Witam posiadam Yamaha Mbk Ovetto z bodajże 2010 roku i tutaj moje pytanie czy jest to silnik 2t czy 4t bo już tyle się oszukałem i dalej nie wiem. Moto posiada oddzielny zbiornik na olej ale w tym modelu nawet w 2t to występuje. Dodam że jestem trochę zielony w tym temacie a muszę olej do niego kupić i nie wiem jaki.
jeżeli masz zbiornik na olej to jest to 2T. Jeżeli nie mylisz zbiornika na olej z wlewaniem oleju do miski olejowej. W 4T nie ma zbiornika na olej bo nie ma sensu
Inna sprawa że Oveto to Neos i BWS i to jest po prostu 2T
Ale jeżeli masz watpliwości to popatrz na głowice - ma pokrywe zaworów to jest to 4T. Zresztą to przecież po dxwieku silnika słychać
Obok wlewu paliwa jest zbiornik na olej typu 10w40. Nie robię mieszanki paliwa z olejem jak w innych 2t i dlatego pytałem. Z prawej strony motoru jest zbiornik na olej a korek od niego obok korka od paliwa i sam sobie miesza paliwo i ile. Czyli napewno mam 2t? Z góry dzięki za pomoc
skąd wiesz że to zbiornik na olej typu 10W40 a nie na olej do 2T?
Bo to zupełnie rózne oleje.
Jeżeli obok paliwa masz zbiornik na olej to masz tam lać olej do 2T (rozpuszczalny w paliwie) a nie 10W40 o zupełnie innych właściwościach
Wiem że mam lać tam olej do 2t ale przecież każdy ma swoją “lepkość” i czytałem że do mojego najlepszy 2t 10w40 czy może czegoś nie rozumiem?
Nie rozumiesz. Daj link do chociaż jednego oleju silnikowego 2T 10W40.
A rzeczywiście nie ma… Jak wpisywałem jaki olej do mojej Yamahy to był temat tutaj odnośnie neosa i oleji do niego i pisali tam ze 2t 10w40 i do przekładni 80w90 to nie wiem o co tam chodziło.
dlatego mamy internet i możemy sobie pobrać dokumentacje od modelu a nie zgadywać lub słuchac przypowieści ludowych
tu masz instrukcje od wersji 100cm
https://www.manualslib.com/manual/859169/Yamaha-Mbk-Yq100.html?page=18#manual
wychodzi na to że do przekładni tez nie 80W90