Witam otoz mam pewne pytanie zmienilem dzisiaj olej w skuterku toros f16 do tej pory lalem zwykly za 15 zl 10w40 dzisiaj postanowilem zainwestowac w.liqui moly 10w40 polsyntetyk z jakims tam siarczankiem olej do diesli i benzynowych sprzedawca powoedzial ze bedzie dobry jest to niby samochodowy pytanie czy ten olej faktycznie nie spowoduje zatarcia jakiejs czesci silnika
raczej nie spowoduje ale nalezy bardzo uważać na oleje o API lepszym niż SG - wszelkie “energy saver” albo “energy conserving”… itd - są zbyt żadkie.
wiec lac trzeba przytomnie. a ty potrzebujesz oleju do benzyny a nie do diesla. Wiec samochodowy olej do benzyn - tak. Ale nie supernowoczesny bo może być słabo.
Na butli pisze cos takiego ACEA A3/B4;API SL/CF
Ma.cos tam MoS2 LEICHTLAUF
Pisze jeszcze ze nadaje sie do diesla i benzyny
można ale ja bym poszukał czegoś gorszego bez tych siarczków molibdenu i innych wynalazków
aczkolwiek z skuterze z CVT nie ma to takiego znaczenia jak w motorowerach ze sprzęgłem i biegami zanurzonumi w tym oleju - tam taki olej to proszenie sie o kłopoty z racji na sprzęgło.
Czyli bez obaw moge sezon rozpoczynac?
???
Tak.Lepiej mieć taki olej niż jezdzić w ogóle bez niego
lubie jak sie gość 15 razy pyta o to samo.
ok dzieki za pomoc
Wombatowaty, kijem Wisły nie zawrócisz. Poczekaj cierpliwie to sama se wyschnie. Ciebie pocieszyłem troszku? I fajowo jest. * A teraz moja mantra dnia kolejnego, tj: docieraj chinola 4T na oleju mineralnym 15W40 przez pierwsze jego kilometry, docieraj przy tym z pewnym umiarem, ale niezbyt ospale. Dotrzesz, zalej… 10W40, Lotosem po taniości, Motylem, Castrulem, mało to jest istotne tutaj, jeżeli regularnie zmieniasz olej po każdych 2000 przebytych kilometrów. Tak, jest tam sitkowy filtr oleju, co to niczego nie filtruje, ale grunt, że jest, bo muchówki wyłapuje i topi je w oleju na ament, a i tzw. ^niedoróbki uszczelkowe^ po kolejnych ludziach… ^nieco mechanikowatych^. Yhm. Szczególnie chodzi o pozostałości z uszczelek pomiędzy karterami - chinole tego nie wycinają, bo i po co, dystrybutor części zamiennych sprzedaje to takie jak jest, mechanik (i każdy domorosły serwisant danego sprzętu) montuje to tak do każdego kolejnego, a rozpołowianego silnika. Bo tak! * Sitko olejowe zbierze ten cały rozbełtany przez wał korbowy syf z rozmiękczonych olejem silnikowym fragmentów uszczelki. Znajdziesz to właśnie na tym sitku. Czyścisz, dokręcasz korki, zalewasz świerzyną, wedle tam uznania i bujasz się dalej swoim chinolem. Kupiłeś sobie… LM z MoS2, to lej to co kupiłeś. Olej jest olej. Ma być tłusto i wedle ^patyka^ podziałki oleju w danym silniku 4T. Się rozpisałem, jakby co. Elaborat? A skąd. * Btw. Sebula pozdrów Szinka. To tak zwykłym żartem teraz jadę, bo jest tutaj całkiem sensowny wątek o… Bassie. A ludków się tam udzielało, że hej. Aaa, nawet i ja sam. Poczytać, pomyśleć, znowu poczytać, znowu pomyśleć. Wiosna już blisko, zagęszczajcie ruchy zatem. I nara i pozdro… ku Wam na zachętę. A co tam. ;)))