Olej 2T

Witam.
Jeśli spuszczę olej 2T (ponieważ strasznie mi dymi), to będę musiał odpowietrzać przewód olejowy?
Jeśli tak, to w jaki sposób?

Pomóżcie.

Będziesz musiał odpowietrzać, jeśli zapowietrzysz przewody.

Skąd wiesz, że powód "strasznego dymienia" to jakosć oleju? Może dozownik podaje za dużo oleju? Linka przy dozowniku jest bardzo mocno naciągnięta?

na 100% olej.
Kupiłem taki (za 18 zł) ponieważ w sklepie nie było innego.
Zakupiłem już Mobil Extra 2T (Taki jaki lałem wcześniej)

A jeśli zapowietrzę to jak odpowietrzyć?

Ten za 18 zł to mannol 2-takt plus

Czy przez zapowietrzenie można zatrzeć silnik?

Pomóżcie

Można. Lepiej niech podymi trochę ale z przewodów nie spuszczaj. Wystarczy, że zlejesz ze zbiorniczka.

A jak zleję tylko ze zbiorniczka to się nie zapowietrzy?

Nie powinno. A dużo masz tego Mannolu? Może na Mobilu też będzie trochę dymił. To 2T w końcu. Zresztą po co marnować olej. Wykończ Mannol i dolej Mobila.

Olej to olej ważne by był w skuterze i smarował serce naszego moto, a dymieniem się nie przejmuj to w końcu 2t

Tego Mannolu jest ok. 0,7L. Ile bd potrzebował na wyjeżdżenie tego oleju?

Ok 700 km. Wiesz, 2T dymić zawsze będzie. A jaki ma zapach dym po Mannolu? Odrażający?

Ja używałem Orlen-szitu i denerwował mnie właśnie zapach spalin. Dymił też ostro. Nie wylewałem oleju, bo w końcu za nniego zapłaciłem tylko wyjeździłem aż miałem tylko na dnie w zbiorniczku i zacząłem stopniowo dolewać oleju Elf Moto 2 HP Eco. Teraz o wiele mniej dymi ale zdarzają się momenty, że zakopci porządnie. Nawet gdy używałem Castrola Power1 Racing dym też się pojawiał. Jedyny olej, który nie emitował widocznych produktów spalania to (niestety, już niedostępny na stacjach i w sklepach) Shell Advance Ultra.

Tylko że tamte spaliny były takie niebieskie a te białe jak by ktoś
granata dymnego rzucił.
Dzwoniłem do serwisanta (skuter juz nie jest na gwarancji), bo mam też inny problem z gaśnięciem na zimnym, to serwisant powiedział że ten olej może być za gęsty. W poniedziałek do serwisu pojadę to się zobaczy.

Nie zwracałem uwagi na zapach, ale ten jest bardziej smierdzący.