Elo, wczoraj założyłem ten gaźniczek z dyszą 90, jak ruszałem to przy 20 było tylko takie buuuu obroty spadały i w ogóle jechać się nie dało.
myślę sobie za mała dysza, wsadziłem 102 i jest lepiej, jedynie koło 40 spada z obrotów i strasznie wolno potem przyśpiesza.
Na forum radzili wsadzić mniejszą dyszę, dziś próbowałem dysze 85 i 75.
Z moich odczuć wynika że skuter na starcie najmocniej rwał na dyszy 75, ale co z tego jak przy około 25 już takie buuu i nie jedzie bo prawie że gaśnie. na dyszy 85 bawiłem się z godzine, iglica, śrubka od mieszanki i nic, przy 30 jest tylko buuu spada z obrotów i amen.
dysze które testowałęm to: 75, 85, 90, 102 przy czym najwięcej mocy było na dyszy 75, ale nie dało się więcej jak 25 jechać a na dyszy 102 da się jeździć ale ma mniej mocy.
Na każdej z tych dysz na stopce jak koło wisi w powietrzu skuter ładnie chodzi, jedynie przy max obrotach zaczyna przerywać i spada z obrotów jak się manetki nie odejmie.
No i na każdej dyszy najlepiej skuter jedzie z śrubką od mieszanki wkręconą na maxa czyli najmniej powietrza, czym więcej ją wykręcę 05 obroty/1/2/3 obroty tym skuter gorzej jeździ.
Co mam z tym zrobić? co do tego dysze 110 lub 115 trzebaż na gaźniku mikuni 14m oryginalnym w keeway idealnie wyregulowałem na dyszy 102 więc teoretycznie w tym dell’orto dysza 90 powinna być ok a tu lipa.
proszę o pomoc, jest to bardzo ważne, odkąd trochę przerobiłem mechanicznie keeway mam zawsze trudności z wyregulowaniem tego gaźnika, kolega ma mniej przerobione i u niego bez problemu gaźnik potrafie wyregulować a ten mój keeway… ciągle coś nie tak z regulacją gaźnika ;/
opis tuningu w linku w podpisię a filtr to mam stożkowy metrakit’a gąbkowy.
A może z rolkami masz coś nie tak skoro na nóżkach normalnie chodzi a na drodze nie albo moze jakas sprezynka urwana ja stawiam na napęd a nie na gaźnik
myślałem o tym, ale to takie buuu co wydaje silnik jak się jedzie to taki głos jakby go trochę zalewało, a rolki jak by były za ciężkie/lekkie to by miał najwyżej muła, ale by nie było tego takiego buuuu i prawie że gaśnięcia. a jak go zalewa to nie wiem co zrobić bo jak dam iglice niżej lub więcej powietrza to jeszcze gorzej jedzie.
a filtr czysciłeś moze jest brudny chyuba ze rolki kwadratowe są
no filtra nie czyściłem, ale jeszcze nie wygląda tak źle.
Jutro wyczyszczę dla spokoju, ale wątpię żeby to wina filtra była przynajmniej 100% winy filtra. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycję co do regulacji
jak masz jeszcze seryjny filtr to spróbuj go założyć może wtedy się da. będziesz miał punkt odniesienia ja bym na twoim miejscu nie regulował iglicą bo to nic nie daje z mojego doświadczenia. Masz ssanie ręczne czy automatyczne??
ssanie to oczywiście ręczne, ssań automatycznych mam dość, i teraz jest tak dziwnie “wyregulowany” gaźnik, że jak skuter sobie stoi, pracuje równo, nie gaśnie, jak włączę ssanie to spada z obrotów i zaraz gaśnie. Jutro spróbuje z tym filtrem jeszcze, może akurat, tam jeszcze parę dziurek jest nawierconych.
a na ssaniu jak jedzie ?? chce jechać??
jak wracałem w niedziele to na ssaniu lepiej jechał, ale na postoju jak włączę ssanie to zaczyna gasnąć. chyba faktycznie będzie za mała dysza jak na stożek ;/
jak dajesz mu ssanie to zwiekszasz dakowanie paliwa i go zalewa -.- wiec za duzo paliwa chyba dostaje… nie prubuj dyszami wylacznie, prubuj krecic jeszcze sruba regulacyjna
a zreszta im wieksza srednica gardzieli tym więcej powietrza potrafi zaciagnac … u mnie przy seryjnym filtrze mam dysze 90 i powietrze prawie zakrecone na maxa ( gaźnik ten sam co twój)
dziś założyłem ten filtr seryjny, i nawet z regulacją się zbytnio nie bawiłem, jedynie żeby nie gasną no i jest git, nie robi już tego całego buu i nie spada z obrotów.
Dysze mam 102 ale nadal jest za duża i jutro wsadzę 90 i seryjny filtr zostawię na razie.
Ale jest inny problem ;/ dziś zmierzyłem też prędkość max, wskazówka zatrzymała się z 1cm od plastiku czyli licznikowe jakieś 100 z hakiem a gps max prędkość pokazał 72kmh :shock: nie wiem, mam nadzieje że to przez pogodę, niebo całe zachmurzone i jakiś odczyt błędny. bo jeśli byłby prawdziwy to nigdy po prostej nie jechałem tym skuterem więcej jak 80 :oops: jutro zobacze jak na dyszy 90 będzie chodził, mam nadzieje że lepiej.