ogromny problem z regulacją gaźnika dell'orto 17.5mm

Elo, wczoraj założyłem ten gaźniczek z dyszą 90, jak ruszałem to przy 20 było tylko takie buuuu obroty spadały i w ogóle jechać się nie dało.
myślę sobie za mała dysza, wsadziłem 102 i jest lepiej, jedynie koło 40 spada z obrotów i strasznie wolno potem przyśpiesza.
Na forum radzili wsadzić mniejszą dyszę, dziś próbowałem dysze 85 i 75.
Z moich odczuć wynika że skuter na starcie najmocniej rwał na dyszy 75, ale co z tego jak przy około 25 już takie buuu i nie jedzie bo prawie że gaśnie. na dyszy 85 bawiłem się z godzine, iglica, śrubka od mieszanki i nic, przy 30 jest tylko buuu spada z obrotów i amen.
dysze które testowałęm to: 75, 85, 90, 102 przy czym najwięcej mocy było na dyszy 75, ale nie dało się więcej jak 25 jechać a na dyszy 102 da się jeździć ale ma mniej mocy.
Na każdej z tych dysz na stopce jak koło wisi w powietrzu skuter ładnie chodzi, jedynie przy max obrotach zaczyna przerywać i spada z obrotów jak się manetki nie odejmie.
No i na każdej dyszy najlepiej skuter jedzie z śrubką od mieszanki wkręconą na maxa czyli najmniej powietrza, czym więcej ją wykręcę 05 obroty/1/2/3 obroty tym skuter gorzej jeździ.

Co mam z tym zrobić? co do tego dysze 110 lub 115 trzebaż na gaźniku mikuni 14m oryginalnym w keeway idealnie wyregulowałem na dyszy 102 więc teoretycznie w tym dell’orto dysza 90 powinna być ok a tu lipa.
proszę o pomoc, jest to bardzo ważne, odkąd trochę przerobiłem mechanicznie keeway mam zawsze trudności z wyregulowaniem tego gaźnika, kolega ma mniej przerobione i u niego bez problemu gaźnik potrafie wyregulować a ten mój keeway… ciągle coś nie tak z regulacją gaźnika ;/

opis tuningu w linku w podpisię a filtr to mam stożkowy metrakit’a gąbkowy.

A może z rolkami masz coś nie tak skoro na nóżkach normalnie chodzi a na drodze nie albo moze jakas sprezynka urwana ja stawiam na napęd a nie na gaźnik

myślałem o tym, ale to takie buuu co wydaje silnik jak się jedzie to taki głos jakby go trochę zalewało, a rolki jak by były za ciężkie/lekkie to by miał najwyżej muła, ale by nie było tego takiego buuuu i prawie że gaśnięcia. a jak go zalewa to nie wiem co zrobić bo jak dam iglice niżej lub więcej powietrza to jeszcze gorzej jedzie.

a filtr czysciłeś moze jest brudny chyuba ze rolki kwadratowe są :slight_smile:

no filtra nie czyściłem, ale jeszcze nie wygląda tak źle.
Jutro wyczyszczę dla spokoju, ale wątpię żeby to wina filtra była przynajmniej 100% winy filtra. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycję co do regulacji

jak masz jeszcze seryjny filtr to spróbuj go założyć może wtedy się da. będziesz miał punkt odniesienia :slight_smile: ja bym na twoim miejscu nie regulował iglicą bo to nic nie daje z mojego doświadczenia. Masz ssanie ręczne czy automatyczne??

ssanie to oczywiście ręczne, ssań automatycznych mam dość, i teraz jest tak dziwnie “wyregulowany” gaźnik, że jak skuter sobie stoi, pracuje równo, nie gaśnie, jak włączę ssanie to spada z obrotów i zaraz gaśnie. Jutro spróbuje z tym filtrem jeszcze, może akurat, tam jeszcze parę dziurek jest nawierconych.

a na ssaniu jak jedzie ?? chce jechać??

jak wracałem w niedziele to na ssaniu lepiej jechał, ale na postoju jak włączę ssanie to zaczyna gasnąć. chyba faktycznie będzie za mała dysza jak na stożek ;/

jak dajesz mu ssanie to zwiekszasz dakowanie paliwa i go zalewa -.- wiec za duzo paliwa chyba dostaje… nie prubuj dyszami wylacznie, prubuj krecic jeszcze sruba regulacyjna

a zreszta im wieksza srednica gardzieli tym więcej powietrza potrafi zaciagnac … u mnie przy seryjnym filtrze mam dysze 90 i powietrze prawie zakrecone na maxa ( gaźnik ten sam co twój)

dziś założyłem ten filtr seryjny, i nawet z regulacją się zbytnio nie bawiłem, jedynie żeby nie gasną no i jest git, nie robi już tego całego buu i nie spada z obrotów.
Dysze mam 102 ale nadal jest za duża i jutro wsadzę 90 i seryjny filtr zostawię na razie.
Ale jest inny problem ;/ dziś zmierzyłem też prędkość max, wskazówka zatrzymała się z 1cm od plastiku czyli licznikowe jakieś 100 z hakiem a gps max prędkość pokazał 72kmh :shock: nie wiem, mam nadzieje że to przez pogodę, niebo całe zachmurzone i jakiś odczyt błędny. bo jeśli byłby prawdziwy to nigdy po prostej nie jechałem tym skuterem więcej jak 80 :oops: jutro zobacze jak na dyszy 90 będzie chodził, mam nadzieje że lepiej.