no ok rozpedz się z gorki wylacz silnik a kolega niech obserwuje wariator i dzwon
ok, sprawdź? i wyniki eksperymentu przedstaw na forum, bo trochę zaczynam wątpić w swoja teorię :lol:
Film nagraj!!!
He he he Jak będzie ciepło. Z jakiej to górki zjeżdżać, stromej bardzo :?: Ile na liczniku powinno być :?: [ Dodano: 2008-10-03, 17:51 ] A nic się mu nie stanie ja będę jeździł bez pokrywy :?:
Po asfalcie się nic nie stanie, ale ja nie polecam takiej jazdy, kolesiowi jednemu jak tak jechał się przestawił wieloklin na wale xD Górka stroma w miarę, ze 70 km/h jedzie ;]
słuchaj przemyslałem wszystko dokładnie i jeśli rozpędzisz się z górki i włączysz zapłon to nic się nie stanie, ale jeśli w trakcie włączania zapłonu będziesz miał amnetke na maxa przekręconą, wtedy silnik z miejsca wejdzie na obroty co może się źle skończyć… No ale niejestem w 100% pewien mojej teorii
nie spradzałem tego i wolę nie sprawdzać
tymbardziej jak rozpędzisz się do v-maxu lub trochę więcej i włączysz zapłon z manetą przekręconą na full… Ale ludzie się mylą i ja też więc nie muszę mieć racji
nic się nie stanie nawet z manetką na maxa … po prostu odtetniesz zapłon i silnik będzie się kręcił skutek będzie wtedy hamował silnikiem do momętu aż sprzęgło się złoży i wszystko stanie
nagrajcie filmik zobaczycie
No właśnie. Gdy rozpędzimy się skuterem do wysokiej prędkości i odetniemy zapłon kluczykiem to skuter hamuje silnikiem ponieważ sprzęgło nie puszcza i dalej trzyma się na dzwonie zakleszczone. Dopiero przy małej prędkości sprzęgło oddziela się od dzwonu. Chyba że zrobimy tak, że jak rozpędzimy skuter na maxa i odetniemy zapłon i gwałtownie zablokujemy na chwilę koło hamulcem z piskiem opon i puścimy hamulec wtedy sprzęgło oddziela się od dzwona i tłok staje, a skuter się toczy bez hamowania silnikiem. To jest moje doświadczenie Sam tak robiłem ale już wiem że nie powinienem blokować koła hamulcem na chwilę żeby wrzucić tak zwany luz
Wiec gdy tylko odetniemy zapłon to i tak nic się nie dzieje, ponieważ tłok nadal chodzi. Ale nie radzę tak blokować koła żeby wrzucić luz