Ogień z rury

no ok :slight_smile: rozpedz się z gorki wylacz silnik a kolega niech obserwuje wariator i dzwon :stuck_out_tongue:

ok, sprawdź? i wyniki eksperymentu przedstaw na forum, bo trochę zaczynam wątpić w swoja teorię :stuck_out_tongue: :lol:

Film nagraj!!!

He he he :smiley: Jak będzie ciepło. Z jakiej to górki zjeżdżać, stromej bardzo :?: Ile na liczniku powinno być :?: [ Dodano: 2008-10-03, 17:51 ] A nic się mu nie stanie ja będę jeździł bez pokrywy :?:

Po asfalcie się nic nie stanie, ale ja nie polecam takiej jazdy, kolesiowi jednemu jak tak jechał się przestawił wieloklin na wale xD Górka stroma w miarę, ze 70 km/h jedzie ;]

słuchaj :confused: przemyslałem wszystko dokładnie i jeśli rozpędzisz się z górki i włączysz zapłon to nic się nie stanie, ale jeśli w trakcie włączania zapłonu będziesz miał amnetke na maxa przekręconą, wtedy silnik z miejsca wejdzie na obroty co może się źle skończyć… No ale niejestem w 100% pewien mojej teorii :stuck_out_tongue: nie spradzałem tego i wolę nie sprawdzać :stuck_out_tongue: tymbardziej jak rozpędzisz się do v-maxu lub trochę więcej i włączysz zapłon z manetą przekręconą na full… Ale ludzie się mylą i ja też więc nie muszę mieć racji :slight_smile:

nic się nie stanie nawet z manetką na maxa … po prostu odtetniesz zapłon i silnik będzie się kręcił :stuck_out_tongue: skutek będzie wtedy hamował silnikiem do momętu aż sprzęgło się złoży i wszystko stanie :stuck_out_tongue: nagrajcie filmik zobaczycie :stuck_out_tongue:

No właśnie. Gdy rozpędzimy się skuterem do wysokiej prędkości i odetniemy zapłon kluczykiem to skuter hamuje silnikiem ponieważ sprzęgło nie puszcza i dalej trzyma się na dzwonie zakleszczone. Dopiero przy małej prędkości sprzęgło oddziela się od dzwonu. Chyba że zrobimy tak, że jak rozpędzimy skuter na maxa i odetniemy zapłon i gwałtownie zablokujemy na chwilę koło hamulcem z piskiem opon i puścimy hamulec wtedy sprzęgło oddziela się od dzwona i tłok staje, a skuter się toczy bez hamowania silnikiem. To jest moje doświadczenie :stuck_out_tongue: Sam tak robiłem ale już wiem że nie powinienem blokować koła hamulcem na chwilę żeby wrzucić tak zwany luz :stuck_out_tongue: Wiec gdy tylko odetniemy zapłon to i tak nic się nie dzieje, ponieważ tłok nadal chodzi. Ale nie radzę tak blokować koła żeby wrzucić luz :slight_smile: