Odblokowywanie Skutera

Witajcie mam malutki problem i kilka pytań a mianowicie wczoraj przejechałem skuterem 5-10 km .. Przyjechałem pod dom wszedłem i chciałem dalej jeździć a tu BUM .. odpalam odpalił .. Ale gaśnie nie wiem dla czego .. wiecie może czego to jest przyczyna ? Wcześniej wszystko było okej gdy dodaje gazu i daję manetke na full czy tam do polowy to jedzie normalnie ale jak puszcze manetke to gasnie .. czego to jest problem ?

Druga sprawa to taka .. chciałbym zdjąć blokadę z gaźnika ze skuterka 4t ; - )) ! A więc moje pytania brzmią następująco .. Czy jak zdejmę tą nakrętke czy śrubkę .. to to wystarczy chodzi mi o to czy nie potrzeba jakiejś innej regulacji reszty podzespołów chodzi mi o zwiększenie jakiejś mieszanki czy coś bo skoro prędkość będzie większa to to nie potrzebuje więcej oleju czy tam benzyny ? Jesli tak to co mam zrobić a przede wszystkim jak .. za kazda cenna odpowiedz moge sie odwdzieczyc serdecznie pozdrawiam

przede wszystkim masz skuter 4t wiec twoj nie dostaje miszenki jak w 2t bo w 2 t masz mieszanke paliwa z olejem z automatycznego dozownika chodzi ci pewnie o wykręcenie śrubki z gaźnika tak?? tej ktora uniemozliwia pelne otworzenie przepustnicy??

a co do odpalania zobacz świece i moduł zapłonowy ale skoro to 4t to raczej świeca obroty i dojście powietrza chociaz bardzo różne mogą być przyczyny tak naprawde

Co do tego,że gaśnie to zależy jak gaśnie.
Jeśli gaśnie na zimnym silniku to przytrzymaj trochę manetkę żeby się załączyło ssanie.
Jeśli gaśnie na ciepłym, podkręć lekko obroty.

Zdjęcie blokady z gaźnika raczej nie wymaga regulacji. Co najwyżej jeżeli będzie przerywał ale wątpię żeby miało coś takiego miejsce.