Obsługa akumulatora

po zalaniu aku elektrolitem ile trzeba czekac by podładować? i jak długo go później ładować

ja ładowałem 2-3 godzinki.

po dolaniu elektrolitu nie musisz czekać a czas ładowania zależy od tego ile twój prostownik ma Ah ale tak gdzieś z godzinke dwie

na zegarze prostownika jest do 15 A

to tak z godzinka powinna starczyć.

tylko nie za dlugo moj brat zostawil na 3 h to mu cale aku spalilo :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2009-01-06, 16:27 ]
1h wystarczy w zupelnosci

ale nie ustawiłem ładowania na 15A tylko na około 6A

a to spoko mozesz ladowac nawet 3h

jeśli jest to nowe aku to należy je ladowac przez 12h prądem o niskim natężeniu :stuck_out_tongue:

tylko nie za dlugo moj brat zostawil na 3 h to mu cale aku spalilo

zbyt duze natężenie ustawił :stuck_out_tongue: a odkręcił te koreczki wszystkie??

1: zdjąć zatyczki

2: prąd o niskim natężeniu, 1/10 do 1/5 pojemności aku.

"Ładowarki, które ładują akumulator w czasie krótszym niż 6 do 7 godzin, nie mówiąc o takich, które ładują w ciągu kilkudziesięciu minut, NISZCZ¡ bardzo szybko akumulatory. Wielu producentów i sprzedawców kusi “szybkim” ładowaniem, licząc na naiwność klienta. " - taki zapis znalazłem gdzieś

akumulatorek 8Ah - prąd ładowania 0.8 A

“optymalna zywotnosc daje ladowanie
pradem wartosci 0.1-0.2 pojemnosci przez ca 6-10godzin, i kontrola
temperatury wskazana, co godzine wystarczy”

Koniec, wszystko już jasne.

a jak w zimie dbać o akumulator bezobsługowy( nie da się dolać elektrolitu)?

Jak moto stoi na mrozie, to zabierasz do chaty.

Z tym czasem ładowania, to wszystko zależy od prostownika, ja ładuję takim co w 4h naładuje akku stopniowo zwiększając moc ładowania i akku nic na tym nie traci(już ponad trzy lata działa(tylko był resetowany)). Kwestia odpowiedniej “ładowarki” :wink: