Obroty

Witam!
Mam pytanie. Czy jeśli jeździłem skuterem na blokadach i dawałem manetkę na full to czy silnik wchodził na najwyższe obroty, tak jak teraz jadę max ok 75km/h? Słyszałem gdzieś, że właśnie dla silnika zdrowiej, gdy ma się zdjęte blokady, bo jak jedzie się max 45/h to jest on na najwyższych obrotach. Czy to prawda?

Nie. Przy jeździe 45km/h masz średnie obroty silnika, a przy większych prędkościach masz wyższe obroty.

Sam fakt, że jeśli chcesz osiągnąć większą prędkość to wiążą się z tym większe obroty. Im mniejsze tym mniejsza prędkość. Przy 45 są to obroty optymalne dla silnika.

A czy jeśli na docieraniu jechałem max 55 km/h (tyle ciągnął na blokadach) czy nie była to zbyt szybka prędkość dla silnika?

Ja jeździłem na blokadach 50km/h prawie zawsze manetka była do końca , skuter jest dobrze dotarty.Także twój skuter też jest napewno dobrze dotarty :)

A przez ile docierales? Bo mi w serwisie (kymco) powiedzieli że po 300 zdejmują blokady i można normalnie jeździć, ale gaźnik z docierania na normalną jazdę ustawili mi dopiero po 3000km

ja docierałem swój skuter ponad 1500 km .

W serwisie powiedzieli dobrze bo ja swego docierałem do 300 a potem w kite i skuter śmiga i nic się nie stało to nie są te cylindry co kiedyś inny materiał teraz lepszy

To jeszcze zależy jaki skuter itd. Każdy dociera według uznania , jeden dociera do 300 km i starczy , no ja do 400 km uważałem żeby nie jechać cały czas te 50 km/h ale po 400km to już jechałem cały czas te magiczne 50 km/h :D (a to że wcześniej napisałem ze docierałem go do ponad 1500 km to się trochę pomyliłem :D miało być że jeździłem do tego czasu na blokadach :D)

Przy 45 km/h skuter nie jeździ na max obrotach, przy takiej prędkości obroty są średnie. A co do blokad to najlepiej ściągać po przekroczeniu 1500 km ;)

no ja właśnie blokady ściagnąłem po 1500 km :)

ja po 400 i ogień :D

Mi się tam nigdy praktycznie nie spieszyło.;D No ale jakoś nasza mnie ochota na rozwijanie trochę większych prędkości ;) . Po zmianie modułu na odblokowany skuterek smiga aż miło :)

Twierdzicie, że przy założonej blokadzie na wariator (pierścień dystansowy) przy 45 km/h obroty są mniejsze niż przy 60 km/h? To jakby twierdzić, że jeżdżenie samochodem tylko na trzech pierwszych biegach ogranicza obroty i jest zdrowe dla silnika... Heh, dobre!

ja swoim 2t jak jade 55 km/h mam obroty 8300. jest dobrze ???

za wysokie wg mnie 8300 powinny być przy 80 km/h. jak masz blokady to zdejmij. obroty spadną

A może to wina przełożenia?

też może tak być. w silnikach 1pe40qmb(china 2T) przełożenie jest 13.5/1 czyli ten keeway i mój skuter maja te same silniki a mimo to mój ma niższe obroty. blokada na wariatorze powoduje że przełożenie jest jeszcze krótsze dlatego warto sprawdzić czy jej tam nie ma