Obrobiona sruba wariatora POMOCY!

Kupiłem blokade wariatora i zaczałem sie siłówać ze śrubą ale niemogłem jej odkrecic robiłem wszystko i wszytkimi kluczami ale tylko obrobiłem sobie troche(nawet dość) srube.I powiedzcie mi co mam zrobić, uciac nakretke czy co pomocy!?

tak obciąć i zmienic wal -.- Pneumatem spróbuj.

Uciać sama nakretke mi chodziło

Wytlumacz mi jak chcesz to zrobic bez uszkodzenia walu ?:o

zrobić kilka plamek migomatem - to podgrzeje nakrętkę i zlać zimną wodą, spróbować nasadką i pneumatem. Ja bym tak próbował. Cięcie to ostateczność!

przewiercić ją sama wyleci i n ajej miejsce musisz wstawić nową :)

rudi405 napisał:

przewiercić ją sama wyleci i n ajej miejsce musisz wstawić nową :)

Przewiercając śrubę jest bardzo duże prawdopodobieństwo że uszkodzisz wał.

1.
klucze którymi to zrobiłeś zezłomuj
2.
tam jest nakrętka i czop wału
3.
można naspawać nakrętkę i odkręcić udarem bez uszkadzania wału

weź diax przetnij nakretke lecz nie do konca, tak żeby nie uszkodzić gwintu na wale i jakiś mesel czy coś takiego szerokiego puknij młotkiem, nakrętka powinna pęknąć... Jak nie pomoze z jednej strony to z przeciwnej też.

Zrób tak jak mówi barteklodz:

"można naspawać nakrętkę i odkręcić udarem bez uszkadzania wału"

miałem ten sam problem nie przejmuj się :) weź szlifierkę i delikatnie tą śrubę nadcinaj tak by nie dotknąć wału a zejdzie ci, następnie udaj się do sklepu z częściami do skuterów powiedz jaką ci śrubę chodzi a dostaniesz ją ja płaciłem za swoją około 5 zł bo tak samo próbowałem czym się dało ale ta śruba zejść nie chciała

tam jest NAKRĘTKA
http://www.adler.net.pl/admin/library/xinha/plugins/ImageManager/demo_images/normalia/nakretka.jpg

w sklepie metalowym 1,50-3zł

kątówki nie polecam, bardzo prosta droga do wymiany wału
uszkodzisz gwint i co dalej ?
narzynką nic nie zrobisz bo będzie za słaby

Problem ogarniety sruba odkrecona kluczem z przedluzona roczka sruba okazala sie az tak nie obrobiona temat do zamkniecia,dzieki wszystkim za porady

Tylko czasem nie wkręcaj jej z powrotem :)

Sie wie :)

jajo422 napisał:

Problem ogarniety sruba odkrecona kluczem z przedluzona roczka sruba okazala sie az tak nie obrobiona temat do zamkniecia,dzieki wszystkim za porady

Nakrętka !