Witam! Jestem tutaj kompletnie nowy, ale mam nadzieję, że dobrze trafiłem, także jeśli chodzi o ludzi, którzy mi opmogą rozwiązać problem :) Otóż mam pytanie, czy bardziej opłaca się kupić nowego Zippa Vapora z 2012 roku (najnowsza generacja), czy jakiś inny model, za podobną cenę, ale uzywany, jak Kymco, Aprilla itp.? Razem z wszelkimi opłatami takimi jak rejestracja, ubezpieczenie itd., nie chciałbym zapłacić więcj niz 4000zł. Proszę o informacje, co sądzicie o skuterach Zipp jak i o całej firmie, jak jest z gwarancją, serwisem pogwarancyjnym itp. Może polecicie mi także jakiś inny model, do poruszania typowo do pracy, czasem także na wycieczki pozamiejskie.
Uprzejmie proszę także o informację, czy jest sens kupować skuter, do jazdy około 15 kilometrów dziennie (poruszanie się pomiędzy uczelnią/pracą a domem), czy powinienem raczej zostać przy raczej paliwożernym samochodzie? Nie jestem pewien w ogóle co do tego, czy te koszty kiedykolwiek się zwrócą, proszę więc o podpowiedź, czy korzystanie ze skutera w ciepłe dni, a przerzucanie się na auto podczas wielkich deszczów, ma rację bytu i jest szansa na zwrot kosztów (jeśli tak to po jakim czasie). Mam nadzieje, że wszyscy rozumieją o co chodzi, będę zaglądał na ten temat, liczę na rzetelne opinie znawców tematu i podzielenie się własnymi opiniami na powyższe tematy ;-)
Zawsze jest sens kupić coś co mniej pali , zmieści się w każdą lukę i jest tańsze w utrzymaniu tylko teraz co kupisz za te 4000zl .Jeśli kymco to kupisz nowy ,aprilla raczej używkę ja polecił bym kymco ding 50 jest wygodny dla 2 osób ,mało pali i ma przyspieszenie
Ja bym polecił w takiej kasie kymco agility 4T. Kupisz za 4tys. nowe spokojnie ;) Pewnie jeszcze jakiś upust wytargujesz ;) Ewentualnie kymco vitality 2T jeśli wolisz silnik 2T. Ale vitalke to byś musiał poszukać ze starszą datą produkcji bo z 2012 za 4 tys. nie kupisz.
Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi :) W związku z tym, że przedkładam ekonomię ponad osiągi, chcę coś z silnikiem czterowusowym. Chciałbym też dodać, że w tej kwocie 4000 mieściłoby się właściwie wszystko do rozpoczęcia przygody ze skuterami, jak kask, wszelkie opłaty jak rejestracja, ubezpieczenie itd. Nie szukam więc czegoś w cenie 3999, tylko mniej, cena samego skutera jaka mnie interesuje to ok 3200 - 3500 MAX! A jeśli chodzi o firmę Zipp, jak się na nią zapatrujecie?
EDIT: Na 100% nie będę mieć pasażerów, dlatego można śmiało dawać oferty małych skuterów, byleby miesciły się w normie cenowej i jakościowej.
Ja mam tego Zipp'ka i jest super :) Jak na małego chiniolka to fajnie się prowadzi "Nawet przy metrowym odstępie przejedziemy, najwyżej złożymy sobie lusterka.." Test Vapora "Skuterowo.com"
Ja ogólnie polecam ;d w sumie wyszedł mnie 3850zł. z rejstracją i ubespieczeniem (no może trochę więcej ale staram się odliczyć drugi kaski i blokadę). Bez alarmu (goły) na wyp. standardowym jest za 3400 więc 3600 z ubezpieczeniem i rejestracją :) Polecam :)
Witam! Jeżeli tylko możesz kupuj Kymco, na pewno lepszy od zipp'a a jak za jakiś czas zrezygnujesz to sprzedasz za większą kwotę. Jeśli jednak spieszy ci się z kupnem i nie chcesz przekroczyć swojego budżetu to spokojnie kupuj zipp'a. Nie spodziewaj się fajerwerków, ale też nie powinno być większych kłopotów. Sam posiadam zipp i nie narzekam.
A nie myślałeś o motorowerze z biegami? Ja mam Zipp Salmo i sprawuje się doskonale - 11801km bez żadnej awarii nie licząc "kapcia" i żarówek. Większość tych sprzętów z tym silnikiem (poziomy manual 139FMB) jest doskonała. Silnik jest przemyślany, bezawaryjny i wyjątkowo ekonomiczny - może trzeba się "naklikać" biegami ale dzięki nim spala mi w mieście 1,5-1,6 litra a w trasie schodzi poniżej 1,2. Dodatkowo duże koła nie są tak wrażliwe na nasze dziury w drogach. Przy obecnych cenach paliwa na pewno koszt się kiedyś zwróci, nie licząc tak bezcennej rzeczy jak zaoszczędzony czas na dojazdach.
Jeśli chodzi o motorowery, to niestety nie da rady. Chciałbym kupić coś zabójczo prostego w obsłudze, także dla moich konserwatywnych rodziców, wiadomo, nic nie jest wyłącznie dla mnie ;-) Dziękuję za opinie o firmie Zipp, już zbieram resztki pieniędzy i organizuję czas na wypad do salonu po nowego Vapora :)
PS Vapor... Dla 20-latka pomarańczowo-biało-czarne barwy nie będą trochę "przypałowe"? Czy raczej wybrać tą stonowaną niebieską barwę? ;)
PS2 Czy jest coś, na co trzeba zwrócić uwagę podczas zakupu nowego, salonowego skutera? Czy można spokojnie brać "pierwszy od lewej" i nie patrzeć na różnice bo ich nie będzie? :)
jeśli szukasz dużego i wygodnego skuterka w poj.50ccm to proponuje ci nowego zippa quantum R sam nim jeżdze i jestem zadowolony.2 dorosłe osoby spokojnie sie mieszcza.cena w salonie ok 4400zł ale targowac sie mozna do 4000