Witam.
Mam problem,mianowicie chodzi o wariator . Kupiłem dzis sportowy wariator wm motor(skuter to zipp tops 4t). Wiem nie jest to jakas super marka ale albo sa do 60 zl(tyle dałem za ten wariator) albo powyżej 150 :) . Ale nie o tym gadka tylko o tym że ten wariator mi zmulił start ma mniej siły w dodatku predkosc wzrosła ok 4km/h (czyli 73km/h). W skuterze zostały wymienione nastepujece czesci w silniku:
-cylinder 80cm3
-głowica 80cm3 z wiekszymi kanałami
-wałek rozrzadu
-filtr stożkowy gabkowy
-dysza głowna
-króciec ssacy
-przepustnica paliwa
i wiele ale to wiele innych czesci...został mi tylko wariator do kupienia wiec kupiłem...może to wina centralki bo jest seryjna ? Prosze o pomoc.
za ciężkie rolki
nie moga byc za cieżkie..bo gdyby były to by jezdził szybciej a x-max sie praktycznie nie zmienił .
Ciężkie rolki na v-max a lekkie na przyspieszenie tak? Trzeba to umieścić w mitologii, pasuje jak ulał.
Rolki służą do regulacji napędu, a nie do zwiększania prędkości maksymalnej. Jak się dobrze dobierze rolki do wariatora sportowego to i prędkość lekko wzrośnie i przyspieszenie też. Prędkość ci się zwiększyła o 4km/h - to się ciesz, bo często w ogóle się nie zwiększa.
Musisz wyregulować nowy wariator głównie rolkami, ale może się okazać, że twardsza sprężyna też będzie konieczna.
Mhmmm rozumiem ale rolki sa tak samo ciezke jak poprzednie czyli 5.5g i na starym wario było lepsze przyspieszenie niz na tym wariatorze...mam wrażenie jakby ten pasek sie slizgał jest to mozłiwe ?
miał ktoś podobny problem ? co może byc nie tak ?
Po pierwsze to często do tuningowych wariatorów trzeba dać lżejsze rolki, po drugie do mocniejszego cylindra warto dać twardszą sprężynę. Spróbuj rolki 5 gr, jak nie pomoże to twardszą sprężynę i znowu testuj rolki. Po trzecie masz sportowy rozrząd, czyli w teorii większy moment obrotowy, ale w węższym zakresie niż na serii i pewnie przy większych obrotach. Trzeba skalibrować napęd do twojego silnika. Nikt nigdzie nie pisał, że to jest proste.
Do tuningowych wariatorów często dają rolki pasujące tylko do serii, albo w ogóle nie pasujące - mam na myśli gramaturę a nie rozmiar :)
Jeszcze o module nic nie pisałeś. Jak nie wymieniałeś to na bank masz blokadę
Powodzenia
Mam ten wariator WM. Na rolkach 5 g skuter w ogóle nie chciał jechać. Na 5.5g dołączonych do wariatora, szedł całkiem dobrze. Teraz mam rolki 6 g i skuter jedzie idealnie. Mam podobny setup co do twojego. W porównaniu do seryjnego wariatora jest spora różnica w prędkości jak i przyśpieszeniu.
moduł był wymieniony na sportowy jest na nim regulacja niestety nie wiem czemu ona służy kiedys probowałem coś z nia zdziałac jednak nie powiodło sie... . Dzieki chłopaki za rady bo dużo pomogliscie. Teraz sprobuje dac inne rolki i kupic spreżyne centralna. Kupić ta najtwardsza prawda ?
Kuba90876 ile ci idzie skuter ?
Dodam że koła mam 10 cali wiec chyba też jest rożnica do innych skuterów co maja kołą 12.
zipptopss w tym momencie z GPS jedzie około 85 km/h. Również mam koła 10'
kuba90876 napisał:
zipptopss w tym momencie z GPS jedzie około 85 km/h. Również mam koła 10'
Macie jaja chłopaki tak zapie.dalać na kołach 10", hamulec przedni bęben czy tarcza?
Ostatnio przesiadłem na chwilkę z 16" na 12" i to był szok...
Pamiętajcie o sprawnych hamulcach, bo rozpędzić się to tylko połowa sukcesu.
pawelecm o bezpieczeństwie zawsze pamiętam. Hamulec przedni tarczowy. Moja prędkość przelotowa to 60/65 km/h tyle mi w zupełności wystarczy :)
Też ma z przodu tarcze i z tyłu beben i też jeżdze ok 60km/h bo skuterem na tych kółkach najlepiej sie jezdzi.
Dzisiaj sprobuje cos popatrzec z tym skuterem bo w tygodniu troche mało czasu jest.. . wstawie stare rolki i zobacze jak na nich chodzi...dodam że gdy wstawiłem stara blaszke ta na których ślizgi sie trzymaja skutwer ma lepsze przyspieszenie może dlatego że wchodzi ciasniej na wał...bo ta nowa bardzo luzno wchodzi a wał...
Mam wrażenie ze z wyższych obrotów ten skuter startuje..i myśle że jeśli bym kupił tą spreżyne dociskowa i czerwone spreżynki do sprzegła to problem by z przyspieszeniem zginoł ? Dobrze to rozumuje ? Podesłałby mi ktoś link do jakies sprezyny dociskowej i sprezynek ?
centralka 1500rmp i te male też poprawi to start a na v-max nie powinno wplynąc a rolki 6g wydatek ok 50zł pamietaj zmieniając jeden elment musisz dopasowac do niego reszte napędu pozdrawiam
a co do modułu to ma regulacje kontu zapłonu cierpliwie i po maluteńku można na regulacji trohe ugrać ale niewiele zyskasz więc gra nie warta świeczki
Pisze dopiero teraz bo jakies problemy były z skuterowo,com. dzieki jeszcze raz... jutro kupuje rolki 6g sprezynki do sprzegła (czerwone) i spreżyne dociskowa+1500obr . Jak myślicie zgra sie mi to ? :) Prosze o szybko odpowiedz .