Pierwszy wyjazd testowy spokojna jazda na dotarciu i rozczarowanie po 25 km z małym postojem wróciłem do domu po zgaszeniu minęło może 5 minut, wracam do garażu a tu paliwo leje się z filtra powietrza, skuter już nie odpalił kilka prób rozruchu i nic, w trakcje próbnej jazdy silnik działał normalnie żadnych zaburzeń. Wiem, że temat wycieku paliwa z filtra był wałkowany wiele razy ale dotyczył pojazdów z przebiegiem, mam nadzieję, że to jakieś zanieczyszczenie w gaźniku ale mogę się mylić spowodowało wyciek paliwa, fakt, że skuter jest na 2 letniej gwarancji i serwis mam na miejscu ale opinie o nich są bardzo negatywne. Może z kolegów miał taką przypadłość z silnikiem 125cm proszę o wskazówki.
Szukam książki serwisowej Rometa 787/ 125cm, szczególnie silnika i osprzętu.
Jak Rysio wytrzeźwieje to cie zawali wiedza na temat dużego gy6,puki co nie pchaj łapek jak nie kumasz,serwis może jest obok Ciebie do dupy ale jest i przed końcem gwarancji raczej bym nie grzebał na twoim miejscu bo jak walnie coś większego to ci nie uznają,narazie wyjmij gąbkę z filtra wysusz i powinien chodzić.
Aha, tak mnie z tym mów. ;-)
>
Krótki mam teraz tutaj wpis, ale nadal cokolwiek treściwy. ;P
*
Btw...
I proszę mnie tutaj... NIC nie imputować. Ani amputować. ;-)
Rysiek ty nie wal w kulki tylko pomóż nowemu koledze:)
DeNaturalna Yodyna...? Wilcza znaczy... Jagódka?
Wiedzę na temat silników akurat mam tylko, że w silnikach innego typu. Romet nie daje instrukcji serwisowej bynajmniej ja nie otrzymałem, a wiadomo każdy silnik posiada inny osprzęt jak gaźnik, układ zapłonowy oraz parametry nastawcze itp. chcąc naprawiać trzeba znać dane serwisowe zalecane przez producenta, dlatego zadałem takie pytanie.
Na karterze z lewej strony masz oznaczenia (typ silnika oraz numer seryjny). Co tam jest i jakiej treści?
>
A zresztą, zapodaj wpis w Googlarzu: maintenance manual gy6 152 qmi (gy6 157 qmj), bo nie wypada mi ^polecać z automatu^, swoich tutejszych wpisów. ;-)))
*
Ewentualnie....
http://www.jednoslad.pl/forums/topic/tuning-silnika-4t-gy6-152-qmi-124-cm3