Nowy Router WS 50 czy szukać używki?

Witam

Jestem niemal zdecydowany na nowego Routera WS 50, jednak ważę 110kg, nie zamierzam jeździć dużo (raczej "niedzielnie" od czasu do czasu), więc minusem Routera byłoby to, że częśc sezonu 2014 "odpadła" by mi na docieranie + latanie za pierwszą rejestracją i ubezpieczeniem.

Dlatego moją uwagę przykuło to ogłoszenie (dotarty + jeździć mogę od razu, nie muszę jechać do rodzinnego miasta rejestrować):
http://allegro.pl/zumico-gr600-110-50-silnik-od-atv-oznaczony-49ccm-i4392301859.html
Czy ten silnik ATV 110 to jakaś popularna kombinacja? czy będzie to jakiś sypiący się ulep?

Uważacie, że lepiej (pod względem ryzyka i kłopotów) kupić np. salonowca 50cc z cylindrem ~80 czy mieć właśnie taki "ulep" z oznaczeniem 49 na cylindrze?

Gdzie szukać np. używanych 50tek? widzę, że na allegro tego praktycznie nie ma, chętnie bym kupił używanego WS 50 z Krakowa.

Rejestracja i ubezpieczenie to jeden dzień, a nawet kilka godzin. Z tym docieraniem to też trochę wyolbrzymiony problem, wystarczy go nie katować zbytnio na początku. Według mnie lepiej kupić nowy niż ten ulep. Ktoś zainwestował w nowy silnik, gaźnik, napęd a teraz wspaniałomyślnie go sprzedaje po kosztach.. Ale to tylko moja opinia.

Ja bym brał nowy.

Ja też, najlepiej starszy rocznikowo (tańszy).

Ostatnio widziałem w stacjonarnym sklepie nowego Routera za 2199zł albo stówkę więcej. Nie przyglądałem się dokładniej ale wyglądała na zeszłoroczny egzemplarz. Wychodzi na to, że i tak jest tańszy niż te oferowane przez sklepy internetowe więc lepiej w teren ruszyć i zobaczyć czy mają jakąś promocję :)
Sądzę, że lepiej kupić nowy jeśli w podobnej cenie są używane.

W Carrefour jakiś czas temu ( miesiąc chyba ) były już mocno przecenione, może warto podzwonić po okolicznych marketach.