Jakoś sobie poradziliśmy ;). A więc jak by ktoś szukał nowego motoroweru z biegami, to mogę podzielić się swoim ubogim, lecz wszechstronnym doświadczeniem ;).
Sprawę wyboru motoroweru zaczęliśmy od zbadania rynku ;). A więc spisaliśmy nowe motorowery, które można wyhaczyć za mniej ni 4000zł dzieląc je na kategorie. I tak:
Motorowery stylizowane na klasyki (ich nie opiszę, ze względu na brak zainteresowania w/w znajomego):
*Zumico GR200
*Benzer WS
Druga kategoria to klasyczne nakedy:
*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*Benzer YANKEE
*GB Motors Street
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp Manic
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500
*Zumico GR600
Tutaj można doliczyć jeszcza nakedy mniej klasyczne (z przednią lampą w kształcie jajka i obudowanymi zegarami):
*Barton TZR
*Benzer GSR
Trzecia kategoria, to nakedy z owiewką:
*Barton Sprint
*Ferro 901
*Junak 901
I czwarta, ostatnia to klasa super sport ;p:
*Zipp Pro 50
*Junak 901 sport
Drugim z warunków, następnym za ceną była skrzynia biegów o układzie 1-N-2-3-4. I w ten oto sposób pożegnaliśmy się z:
*Benzer Yankee
*Zipp Manic
*Ferro 901
*Junak 901
*Junak 901 sport
Przy oglądaniu motorowerów znajomemu zwrócił uwagę w niektórych przypadkach na brak ramy pod silnikiem. Powiedział, że ani to ładnie nie wygląda, ani nie chroni silnika w razie pęknięcia ramy ;p. I tutaj pożegnaliśmy się z:
*Zumico GR600
*Barton Sprint
A więc za cenę do 4000zł możemy kupić motorower o budowie motocykla, skrzyni w układzie 1-N-2-3-4, ramie pod silnikiem ;). Są to:
*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*GB Motors Street
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500
*Barton TZR
*Benzer GSR
*Zipp Pro 50
Ze względu na odległość od serwisu odpadły:
*Ferro
*GB Motors
Więc znajomy zastanawia się nad wyborem między:
*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500
*Barton TZR
*Benzer GSR
*Zipp Pro 50
I będzie to wybór tylko i wyłącznie ze względu na detale stylistyczne, gdyż wszystko co wymieniłem, to jest "to samo g***o, tylko inaczej w betoniarce urobione" ;). Myślę że w ten sposób komuś pomogę i przepraszam, że się tak rozpisałem, ale wiem ile czasu zajęło mi spisanie, znalezienie i potwierdzenie w/w informacji ;) więc może komuś ułatwię sprawę wyboru.