Nowy motorower do 4000zł

Pytanie o waszą opinię na prośbe znajomego, więc krótko, zwięźle i na temat ;) :

A więc znajomy szuka nowego motoroweru (o budowie i wyglądzie motocykla, czyli np kymco nexxon odpada) do 4000zł. Ma to być 4-suw, lecz w tej cenie nowego 2T i tak się nie znajdzie... Aha, i bym zapomniał, ma to być "przygotowanie" pod motocykl, więc w grę wchodzi tylko skrzynia 1-N-2-3-4 (chyba nie muszę tłumaczyć).

Czyli tak na podsumowanie chodzi głównie o wasze opinie na temat takich wynalazków jak gb motors street, zipp neken, romet zetka itd. oraz o to, który waszym zdaniem będzie najlepszy

P.S. Znajomy nie chce zakładać tutaj konta, tylko poprosił mnie o napisanie tego postu, więc jak nie chcecie, to mu nie odpisujcie ;p

powiedz "znajomemu" że gb motors, barton fighter, zipp neken i inne z silnikiem 139FMB mają skrzynię w układzie N-1-2-3-4. Zetka ma chyba normalnie.

Jakoś sobie poradziliśmy ;). A więc jak by ktoś szukał nowego motoroweru z biegami, to mogę podzielić się swoim ubogim, lecz wszechstronnym doświadczeniem ;).

Sprawę wyboru motoroweru zaczęliśmy od zbadania rynku ;). A więc spisaliśmy nowe motorowery, które można wyhaczyć za mniej ni 4000zł dzieląc je na kategorie. I tak:

Motorowery stylizowane na klasyki (ich nie opiszę, ze względu na brak zainteresowania w/w znajomego):

*Zumico GR200
*Benzer WS

Druga kategoria to klasyczne nakedy:

*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*Benzer YANKEE
*GB Motors Street
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp Manic
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500
*Zumico GR600

Tutaj można doliczyć jeszcza nakedy mniej klasyczne (z przednią lampą w kształcie jajka i obudowanymi zegarami):

*Barton TZR
*Benzer GSR

Trzecia kategoria, to nakedy z owiewką:

*Barton Sprint
*Ferro 901
*Junak 901

I czwarta, ostatnia to klasa super sport ;p:

*Zipp Pro 50
*Junak 901 sport

Drugim z warunków, następnym za ceną była skrzynia biegów o układzie 1-N-2-3-4. I w ten oto sposób pożegnaliśmy się z:

*Benzer Yankee
*Zipp Manic

*Ferro 901
*Junak 901

*Junak 901 sport

Przy oglądaniu motorowerów znajomemu zwrócił uwagę w niektórych przypadkach na brak ramy pod silnikiem. Powiedział, że ani to ładnie nie wygląda, ani nie chroni silnika w razie pęknięcia ramy ;p. I tutaj pożegnaliśmy się z:

*Zumico GR600
*Barton Sprint

A więc za cenę do 4000zł możemy kupić motorower o budowie motocykla, skrzyni w układzie 1-N-2-3-4, ramie pod silnikiem ;). Są to:

*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*GB Motors Street
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500

*Barton TZR
*Benzer GSR

*Zipp Pro 50

Ze względu na odległość od serwisu odpadły:

*Ferro
*GB Motors

Więc znajomy zastanawia się nad wyborem między:

*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500

*Barton TZR
*Benzer GSR

*Zipp Pro 50

I będzie to wybór tylko i wyłącznie ze względu na detale stylistyczne, gdyż wszystko co wymieniłem, to jest "to samo g***o, tylko inaczej w betoniarce urobione" ;). Myślę że w ten sposób komuś pomogę i przepraszam, że się tak rozpisałem, ale wiem ile czasu zajęło mi spisanie, znalezienie i potwierdzenie w/w informacji ;) więc może komuś ułatwię sprawę wyboru.

No i znajomy się zdecydował ;). Wybór padł na Bartona Fightera:

http://www.barton-motors.pl/images/page/firma/napisali/swiat_motocykli_styczen2011.pdf

A dokładnie chodzi o taką wersję i ten kolor:

http://www.barton-motors.pl/images/page/oferta/fighter/barton_motors_fighter_3d.html

I myślę, że dobrze zrobił. Też mi się on podoba ;D

marcin0915 napisał:

(...)
A więc za cenę do 4000zł możemy kupić motorower o budowie motocykla, skrzyni w układzie 1-N-2-3-4, ramie pod silnikiem ;). Są to:
*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*GB Motors Street
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500
*Barton TZR
*Benzer GSR
*Zipp Pro 50
Ze względu na odległość od serwisu odpadły:
*Ferro
*GB Motors
Więc znajomy zastanawia się nad wyborem między:
*Barton Fighter
*Benzer Aston
*Benzer Shaft
*Romet Zetka
*Router WS 50
*Zipp NEKEN
*Zumico GR500
*Barton TZR
*Benzer GSR
*Zipp Pro 50
(...)

Tutaj chciałbym się wtrącić ze swoim pytaniem.
Czy mógłbyś Kolego opisać, który z tych motorowerów jest największy? Mam 180cm wzrostu i 100kg wagi więc na niektórych na pewno będę wyglądał jak na motorynce, do tego nogami uderzać w kierownicę (miałem okazję przymierzyć się do GB Street i bodajże Router WS50).
Pamiętam, że siadałem również na Benzer Aston i Junak 901 i te motorowery pasowały w sam raz (wtedy jeszcze nie interesowałem się jaka tam siedzi skrzynia biegów).
Który jeszcze z motorowerów ma dużą ramę?

Pytanie jeszcze o Romet Zetka 50, czy on rzeczywiście ma takie szerokie opony w porównaniu z konkurencją? Tak wynika z aukcji na allegro, ale tam piszą o Zetkach 50/125, więc może zdjęcie jest od 125?

na 2 pytanie mogę odpowiedzieć od razu:

Romet Zetka 50 oraz Zetka 125, jest to dokładnie taki sam model różniący się tylko pojemnością silnika (jak w nazwie), oraz skrzynią biegów: w 50ccm są 4, natomiast w 125ccm 5 biegów. Nawet w zetce 50 licznik jest (z lenistwa projektantów ;p) wyskalowany do 120km/h, więc nawet po tym widać, że niczym się nie różnią ;).

Natomiast co do pierwszego pytania, to nic prostszego. Z tego co mówisz, to na m. in. Benzerze Astonie i Junaku 901 siedziało ci się dobrze, więc wstukujesz w okienku u "wujka Google" Junak 901 wymiary, zapisujesz i później porównujesz z innymi, znalezionymi w ten sam sposób. Inaczej nie jestem ci w stanie pomóc.

Jak sobie jednak nie poradzisz, to podaj modele, które ci się podobają, a pomogę/pomożemy ;).

marcin0915 napisał:

na 2 pytanie mogę odpowiedzieć od razu:
Romet Zetka 50 oraz Zetka 125, jest to dokładnie taki sam model różniący się tylko pojemnością silnika (jak w nazwie), oraz skrzynią biegów: w 50ccm są 4, natomiast w 125ccm 5 biegów. Nawet w zetce 50 licznik jest (z lenistwa projektantów ;p) wyskalowany do 120km/h, więc nawet po tym widać, że niczym się nie różnią ;).
Natomiast co do pierwszego pytania, to nic prostszego. Z tego co mówisz, to na m. in. Benzerze Astonie i Junaku 901 siedziało ci się dobrze, więc wstukujesz w okienku u "wujka Google" Junak 901 wymiary, zapisujesz i później porównujesz z innymi, znalezionymi w ten sam sposób. Inaczej nie jestem ci w stanie pomóc.
Jak sobie jednak nie poradzisz, to podaj modele, które ci się podobają, a pomogę/pomożemy ;).

Nie wiem czy znajdę takie dane jak "wysokość od ziemi do siodełka", "szerokość siedziska" czy "odległość od siedziska do kierownicy" ale warto spróbować :)

A na poważnie - poszukam w ten sposób. Jakie przebiegi robią te silniki bez remontu przy normalnym traktowaniu bez szaleństw?

Motorowery chińskie, więc tak na prawde, to nikt nie może cie zapewnić, że wogóle odpali zaraz po zakupie ;).

A tak na serio, to jeżeli trafisz na bezawaryjny egzemplarz, to pewnie po 10 000 / 15 000km będzie potrzebny szlif cylindra, a po 15 000 / 20 000km nowy silnik.

Ale pamiętaj, że to jest najbardziej optymistyczna wersja, czyli bez żadnych awarii, wliczająca tylko zużycie sprzętu...

marcin0915 napisał:

Motorowery chińskie, więc tak na prawde, to nikt nie może cie zapewnić, że wogóle odpali zaraz po zakupie ;).
A tak na serio, to jeżeli trafisz na bezawaryjny egzemplarz, to pewnie po 10 000 / 15 000km będzie potrzebny szlif cylindra, a po 15 000 / 20 000km nowy silnik.
Ale pamiętaj, że to jest najbardziej optymistyczna wersja, czyli bez żadnych awarii, wliczająca tylko zużycie sprzętu...

Ja się nie "napalam" na ten sprzęt, tylko jako ciekawostka - ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą skuterów SYM. Pytam się o Orbit'a 50 4T jakie przebiegi te skutery wytrzymują? A on na to, że ma taki jeden egzemplarz, który w ciągu 2 lat bez awarii przejechał 6tyś km! Jakoś nie zwaliło mnie to z nóg, mój chiński wynalazek również w ciągu 2 lat przejechał 6500km :)

To, co powiedział dobrze świadczy o chińczykach, czy źle o SYMach?

Wracając do tematu - spodziewałem się przebiegu ok. 15-20 tyś do naprawy głównej...

to tylko źle świadczy o mechaniku ;)

A 6000km w 2 lata to ja zrobiłem rowerem z tesco za 449zł...

Raczej to świadczy o niedokształceniu sprzedawcy...