Nowy motorek do 5000 zł 125 ccm? Pilna sprawa

Właśnie padł mojemu bratu i ojcu skuter tzw. chiński jakiś linghai czy coś takiego w każdym bądź razie dwusuwowy 50cm3 - niestety brat nie zauważył że spadł mu wężyk z dozownika i go zatarł na amen... Z resztą swoje lata już miał bo 10 i wyglądem też było dno ale to wina polnych dróg (jak to chłopak 16nasto letni - każdy musi się wyszaleć). Z awarii coś tam było ale bardziej z elektryki, silnik ładnie pracował. Skuter użytkował też mój tata. Często gdzieś tam też jeżdżą po polnych drogach na tzw skróty - nie jest to ciężki teren tylko normalna droga utwardzona np. szutrowa! Wiadomo jak to w skuterze który na małych kółkach się ślizgał, i po dziurach plastiki same się rozpadały... Pilnie potrzebują coś kupić przede wszystkim NOWEGO, wiem że to będzie chińczyk przez to 10 lat nabili 13 tys km - czyli rocznie ok. 1300km wychodzi. Wiadomo cudów się nie oczekuje. Podobają im się moto tego typu:
1. Romet ZK125
2. Romet ADV125
3. Romet Ogar 125
4. Junak 123
5. Junak 122

Czyli coś w tym stylu. Co z tego jest najlepsze? Czy może idzie coś lepszego kupić? Używki nie wchodzą w rachubę tylko nówki!!!

Wszystko jedno. Najwygodniejsze zawieszenie bedzie mial pewnie adv ale kazdy inny tez sobie poradzi na drogach szutrowych. Kieruj sie tym co bedzie najbardziej dopasowane do was czyli na czym najwygodniej bedzie sie jechac bo jesli chodzi o osiagi to wszystkie rozpedzaja sie do ok 90km/h wiec nie ma co mowic ze ktorys jest szybszy a ktorys wolniejszy :)
Liczy sie w tym przypadku wyglad i wygoda bo o awaryj osci tych sprzetow nic nie slychac. Cos czytalem kiedys ze zk komus sie psula ale pewnie w kazdym z modeli moze sie cos przytrafic ale ktownie jakies elektryczne pierdoly lub niedokrecone srubki. Jesli zas chodzi o silniki to nie slychac by cos sie z nimi dzialo :)
Ze swoich doswiadczen moge powiedziec ze jak meiek 123 i ogar mi sie podobaly tak maja strasznie twarde i waskie kanapy, adv juz bylo lepiej ale na zywo jakos mnie nie przekonal a 122 jest jakis taki maly ze kolana mialem prawie nad zbiornikiem paliwa ale mam 193cm wzrostu wiec moze to przez to. Reszty nie dosiadalem.

Akurat srednio nasz wzrost to ok. 180cm. Ale nie w tym sek. Czyli w skrocie. Czy to bedzie romet czy junak to jeden grzyb? Wystarczy tylko dobrac cos jedynie pod siebie?

Ja sam osobiscie posiadam piaggio x9 ale nie ukrywam ze jak pojechalem kiedys po szutrze to malo co zebow nie zostawilem bo jest on bardzo niestabilny.

Prezes almotu wypowiadajac sie o marce junak odpowiadal czemu czesto jest tak ze junak i np romet albo zipp maja identyczne modele tylko np w innych malowaniacj a junaki sa drozsze. Podobno junak stawia na technologie i ma lepsze komponetny. Osobiscie uwazam ze to sciema choc np w j121 i r soft chopperze tym lepszym komponentem jest dolozony bagaznik bez ktorego moim zdaniem motorek wyglada lepiej. Innych roznic nie zauwazylem w tym porownaniu ale moze sie nie znam. Poczekaj na wypowiedzi innych ale raczej nie ma zbyt wielu negatywnych opini o tych motocyklach. Oczywiscie po za opiniami ludzi ktorzy nigdy na nich nie jezdzili ale na wszelki wypadek wola zwalczac wszelka chinszczyzne. Z tych modeli bardzo dobre opinie wyczytalem o 123. Krzyszto Troka (poszukaj na youtube) na nim troche najezdzil i polecal pomijajac oczywiscie szerokosc kanapy do ktorej swoja droga ostatecznie pewnie idzie sie przyzwyczaic :)
Poczekaj jeszcze na kilka opini i sam pobuszuj w necie ale mysle ze po za opiniami ktory najlepszy i tak najwazniejsze jest osobiste wrazenie i przymiarka do kazdego z nich.

czyli jakby nie patrzeć czy to romet czy junak to jest jeden grzyb... ok dzisiaj lub jutro spojrzę na nie i się zobaczy

Kup sobie k125,taka wsk-a na każde drogi.

Kupiony ZIPP VZ-2 to samo z najmniejszymi szczegółami to junak 123... 30km przejechane i jestem mile zaskoczony... Mam skuter Piaggio X9 i nie wiem czy nie sprzedam go i kupię coś takiego właśnie całkowicie inna jazda w mieście i dynamika. X9 to muł w porównaniu do zippa. Pierwsza jazda i w korku byłem pierwszy na światłach co przy X9 to strach. Miłe zaskoczenie jak na razie. Pewnie robi to masa 180kg vs 120kg no i moje wymiary 70kg wagi i 180cm wzrostu

A jak kanapa? Nie czujesz sie jakbys jechal na klodzie drewna?
Niech sluzy. Przyjemnosci z jazdy

Jam to jest chyba największy problem tego moto ale idzie się przyzwyczaić dzisiaj po 50km jakoś bólu tyłka nie odczułem...

Osobiscie tylko sie przymierzalem do takich sprzetow. Zarowno do junaka jak i do zippa ale bez jazdy i jiz na postoju wydawalo mi sie to dosyc dziwne ze jest tak waska i twarda ale moze rzeczywiscie po chwili da sie przyzwyczaic.