Witam, nie dawno kupiłem motorower Benzer Yanke, zrobiłem nim już ok 500km, docieram go, hamuje silnikiem, zmieniam prędkości itd. Nie wybieram się na przegląd gwarancyjny bo jest to strasznie drogie, 400km 220zł 1000km kolejne i 3000km kolejne 220zł. A z tego co słyszałem to całe nic tam robią. Moje pytanie jest takie co samemu powinienem zrobić, jakie kroki podjąć aby dobrze go eksploatować, a może znajde kogoś z Warszawy albo w okolicach kto ma podobny motorek i podzieli się doświadczeniem, pozdrawiam.
Wymienić olej, wyregulować gaźnik i zawory, sprawdzić naciąg łańcucha.
Myślę że z olejem nie będę miał problemów, zajrzę w książeczkę producenta i wymienię na polecany, z gaźnikiem może być gorzej ale może zbiore się na odwagę i metodą prób i błędów coś podokręcam, a propo łańcucha musi być mocno naciągnięty??
Jestem zielony he he.
Ja jestem z okolic Warszawy tak więc chętnie pomogę. Skoro mój pokonał 13220km i dalej żyje to znaczy że chyba dobrze go eksploatuję.
No przydał by mi się kolega który by mi pokazał co tu z czym się je he he bo ogólnie nie pochodzę z Wawy i nie mam do kogo się zgłosić, jedynie do serwisów, a te ze względów finansowych omijam z daleka chyba że z musu. Wychodzę z założenia, że chłopski rozum, chęci i dobry nauczyciel to klucz do sukcesu ;)
Ja też po pierwszym przeglądzie sobie darowałem. Zacząłem sam grzebać i moto nie narzeka. Przede wszystkim wiem że sam zrobię dobrze a serwisy najczęściej robią "na odwal się" i sukcesem jest jak nic nie zepsują.
Masz racje nie jeździj na te pseudo przeglądy, które mają za cel wyciągnięcie kasy od nabywcy. Jak coś, to za cenę tych przeglądów można kupić nowy silnik i jeszcze zostanie :)
Do 3000km trzy trzeba niby u nich zrobić, to jest prawie 700zł. To niech mi nawet coś padnie za te 3000km to za części mniej zapłacę ;) (odpukać oczywiścię). Tylko martwi mnie rdza na śrubach a motorek nie ma jeszcze miesiąca, tak jak pisałem 500km zrobiłem. No fakt że trzymam go pod blokiem wszystko wyjaśnia ale tak szybko... ;/ nawet nie mam miejsca żeby w nim pogrzebać. Dlatego zawitałem tutaj aby poznać Was he he
Napoczątek to kup nową świecę dobrą, bo pewnie masz syfa jakiegoś ;)
Dobry pomysł, dzisiaj wykręcę i ją wybadam. Dzięki Bartku, respect dla ludzi idących z pomocą ;D
Witam, mam jeszcze jedno pytanie. Bo nie wiem czy mnie przypadkiem nie oszukali w sklepie/serwisie. Jeszcze raz przypomnę posiadam Benzera Yankee i moje pytanie jest takie ile taki motorower pójdzie po odplokowaniu a ile po odblokowaniu i przerobieniu na 72cc. W temacie El Clasico ktoś napisał że takie motorowerki po odblokowaniu idą 70km/h. Ja poprosiłem o odblokowanie i zapłaciłem za przerubkę na 72cc. Wiem że nie powinienem na dotarciu tego robić ale wydusiłem z niego maxa właśnie te 70km/h i dalej gaźnik się dławi. Czyżby mnie oszukano i tylko go odblokowano...
Zła regulacja gaźnika - ciężko powiedzieć czy Cię oszukano, musiałbym się przejechać i zobaczyć jaką ma moc to byłoby wiadomo jaki cyl tam siedzi. no i trzeba pobawić się zębatkami - dając przełozenie na szybkość wyciągniesz z 72cm ponad 80km/h. Aha - spójrz na cylinder od lewej strony - powinna być u góry wybita pojemność i będziesz widział czy siedzi dalej 49 czy jest nowe 72cm3.
To może się ustawimy dzisiaj, tylko że na 22 muszę być na mokotowie ;)
Zadzwoń do mnie - powiem Ci jak jechać i wpadniesz do mnie. W profilu znajdziesz numer.
@Michalk001, co Ty gadasz, część cylindrów mimo zwiększonej pojemności ma wybite 49cc, przykład cylindry power force, więc?
Raczej do chińczyka rzadko wsadza się cylindry lepszych marek. Owszem część miała lecz obecnie nawet na Allegro nikt już nie oferuje 72cm z wybitym 49 gdyż po prostu się skończyły. Zdarzają się zestawy bez wybitej pojemności.
Witam!
Podłączam się do tematu, bo od 3 dni jestem posiadaczem motoroweru Barton Fighter (niby co innego a praktycznie to samo ;p) i również jestem kompletnie zielony w tym temacie. Póki co przejechałem niecałe 100 km ale coś czuję, że przydałoby się łańcuch trochę naciągnąć.
Jak napisałem jestem zielony więc czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się do tego zabrać (np. czego będę potrzebował) i jak tą operację wykonać?
Również jestem z Warszawy, więc jeśli są jeszcze jacyś wielbiciele chińczyków to można się jakoś spotkać i wymienić doświadczenia;))
Milex, pisz na priv, to się może jakoś ustawimy, już trochę poznałem tajników mojego motorowerka ;)
Siema wszystkim we wtorek jadę zakupić Benzer Yankee. Mam pytanie gdyż ten motorower jest nowy z serwisu , ale jedyne pytanie jakie mnie trapi to czy nic mu nie jest jeżeli stoi w serwisie od 2012 roku ? Fajnie się nim jeździ ? Dużo wkładacie w niego kasy w naprawy itp ? Pozdro