Joł
No więc mam taki problem że pewnego dnia sobie jechałem skuterkiem i już niedaleko od domu zauważyłem że skuter za bardzo hamuje bez mojego użycia hamulca.
Odkryłem że to przedni hebel tak trzyma
Rozkręciłem go ze 2 razy i rozruszałem trochę ale to na nic.
Dalej po kilku naciśnięciach klamki zaczyna tak trzymać koło że prawie nie da się go obrócić.
Gadajcie co z tym zrobić :569:
Najlepiej rozbierz i wyczyść tłoczki ewentualnie chociaż je jakoś przesmaruj, smar miedziany będzie chyba najlepszy. Ewidentnie się zacinają także rozebrać i wyczyścić.
Już był podobny temat z tego co kojarzę xd
płyn zmień
zmień płyn i wyczyść tłoczki, nawet możesz je lekko wypolerować ale nie za dużo
czyli mam go rozpołowić, prawda?
no innego wyjścia nie ma
No to dzięki że tak szybko odpowiedzieliście
Popsikaj WD40 na pewno powinno chociaż trochę pomóc
jak się zaciska to też mozliwe ze klocki na wykonczeniu. Sasiad w madisonie przy 120 jak przychamowal lekko tylem (klockow juz nie bylo a nie wiedzial xD) to od razu koło się zblokowała i nie wiem jak to zrobil ze nie glebnął
Ja jak miałem starte już BLACHY z 0.8mm To mi odbijało normalnie. (sama okładzina klocka ma 7mm + jakieś 2mm blachy, a ja już blachę startą miałem)
A zobacz pod klockami jest taka blaszka żeby one nie latały i nie grechotały zobacz czy ona nie pękła. Jak pękła to ją wyjmij bez niej można jeździć bo sam tak mam ;D Jak miałem tą blaszke pękniętą to hamował cały czas a wyjąłem i jak nowy. Looknij to.
Robertus napisał:
Popsikaj WD40 na pewno powinno chociaż trochę pomóc
W żadnym wupadku WD40.... jak chcesz sobie zniszczyć zaciski to właśnie wd40..
WD40 niszczy elementy gumowe a w zaciskach są przecież simeringi, które moga zostać zniszczone i po hamulcach.
Chcesz wychyścić to proszę bardzo:
-szczoteczka do zębów + woda z mydłem i pięknie wyszorować, jak wyschnie "smarem" miećzianym wokół tłoczków i gotowe.
marecki1981i, Tylko że jakoś zawsze WD50 się psikałóo po tłoczkach…
I mi tu nie pierr*** bo chyba mam warsztat i nie raz już z hamulcami do nas przyjeżdżali i zawsze WD pomagało… Przez prawie całe wakacje siędzę w garażu i robię koło samochodów i WD to podstawa!
Według Ciebie wd40 jest dobre na wszystko …no to gratulacje… Człowieku to jest odrdzewiacz a nie smar, to że ty go używasz i wszystko jest ok nie znaczy że nie niszczy gumy…(to nie kwas że od razu rozpuści gumę i tłoczki będą przepuszczać), ale powoduje starzenie się gumy, wysychanie i pekanie…
A czy ja powiedziałem że WD jest do smarowaniaż? WD Psikam po tłoczkach aby je rozruszać…
Ja jeszcze nie widziałem żeby WD gumę zniszczyło… Najwyżej jakiś syf/rdza/osad zajdzie ale gumy nie zniszczy.
Robertus napisał:
a jeszcze nie widziałem żeby WD gumę zniszczyło... Najwyżej jakiś syf/rdza/osad zajdzie ale gumy nie zniszczy.
No to ja bym nie chciał oddać Ci pojazdu na warsztat xd
wd-40 z tego co piszą w 50% składa się ze spirytusu mineralnego czyli rozpuszczalnika a rozpuszczalniki właśnie niszczą gumę. Może za 1 razem nie zniszczy, ale na pewno skróci żywotność. Jakbyś psikał wd-40 po jakiejś gumie codziennie to pewnie byś w niedługim czasei zauważył jak zaczyna ona pękać itd a ta niepsikana by była cała i zdrowa.
Jak auto wystawisz na słońce nic się nie stanie ale po pewnym czasie blaknie lakier, tak samo z wd-40 jest na dłuższą metę niszczy.
Wszędzie piszą, czy to o smarowaniu łańcucha wd-40 że niszczy o-ringi, czy właśnie o tych klockach że uszczelki niszczy itd.
Nie chce mi sei szukać na stronie producenta, ale sam pewnie też nie zaleca stosować na gume.
Wygląda na to że zagotowałem stary płyn i zapowietrzyłem pompę.
No tylko powiedzcie kto tu mówi o bezpośrednim psikaniu WD na gumę…? :lol: Przecież wiadomo że bezpośrednio na gumę się nie psika tylko na jakąś metalową część np. na tłoczek hamulcowy a nie na gumę ochronna tłoczka, a tyle co WD się dostanie na tą gumę to się nic nie stanie. Przecież też się nie psika całej puszki WD(250-500ml) tylko troszeczkę. :roll:
Ale zawsze się coś dostani i coś osłabi
Jakbyś codziennie kąpał gumę w WD to osłabi i zniszczy. Ale jak parę kropel to się wacus stanie!!
Ps: Pozostanę przy swoim :evil: