Wczoraj jeździłem trochę skuterem, szczególnie po to by zobaczyć jak się zachowuje skuter na tej regulacji. I było tak, gaźnik dobrze wyregulowany (kolor świecy po jeździe, tak jak powinien być) ale mam mały problemik. Ładnie wszytko przyspiesza, ale jak wejdzie w wyższe obroty, i puszcze manetkę gazu to obroty nie spadają, muszę wtedy przyhamować.
Czego to jest wina ? Za twardej sprężyny centralnej ?
Proszę o pomoc.
Pzdr
tak musisz zmienić sprężynę centralna
[ Dodano: 05-04-2009, 12:16 ]
oo co kolega usunął posta ?? kolega prosil o uzasadnienie wiec ok proszę
SPRÊŻYNA KORYGUJ¡CA MOMENT OBROTOWY
Sprężyna korygująca moment obrotowy ma wiele funkcji. Jeżeli wybierzemy twardą sprężynę, pasek będzie mocniej zaciśnięty pomiędzy talerzami. Może on wtedy przenosić większy moment obrotowy, bez ślizgania się. Wadą jest to, że powstaje większe tarcie i wyższa temperatura, przez to część mocy jest utracona. Naturalnie wpływa to również na długość życia paska napędowego. Jeżeli zastosujemy słabszą sprężynę, stopień oddziaływania jest wprawdzie lepszy, jednak występuję większe niebezpieczeństwo ślizgania się paska. Twardość sprężyny ma również pośredni wpływ na obroty silnika, zatem także na wagę rolek wariatora. Jeśli wybierzemy słabą sprężynę, potrzebujemy małych sił, aby talerze wariatora naciskały jeden na drugiego. Tutaj wystarczą lekkie rolki. Jeżeli wybierzemy silną sprężynę, potrzebne są większe siły. Potrzebujemy wtedy cięższe rolki. Z silniejszą sprężyną przy tych samych rolkach zwiększają się obroty silnika. Przy zastosowaniu słabszej sprężyny obroty się zmniejszają.
A to nie jest na pewno wina mieszanki ? Za dużej ilości powietrza, albo benzyny ?
Może to być również wina za twardych sprężynek sprzęgła i ja bym na to obstawiał :roll: z dużych obrotów rusza czy z niskich ?? i ma jakieś muły przy starcie?
pns napisał:
tak musisz zmienić sprężynę centralna
[ Dodano: 05-04-2009, 12:16 ]
oo co kolega usunął posta ?? kolega prosil o uzasadnienie wiec ok proszę
SPRÊŻYNA KORYGUJ¡CA MOMENT OBROTOWY
Sprężyna korygująca moment obrotowy ma wiele funkcji. Jeżeli wybierzemy twardą sprężynę, pasek będzie mocniej zaciśnięty pomiędzy talerzami. Może on wtedy przenosić większy moment obrotowy, bez ślizgania się. Wadą jest to, że powstaje większe tarcie i wyższa temperatura, przez to część mocy jest utracona. Naturalnie wpływa to również na długość życia paska napędowego. Jeżeli zastosujemy słabszą sprężynę, stopień oddziaływania jest wprawdzie lepszy, jednak występuję większe niebezpieczeństwo ślizgania się paska. Twardość sprężyny ma również pośredni wpływ na obroty silnika, zatem także na wagę rolek wariatora. Jeśli wybierzemy słabą sprężynę, potrzebujemy małych sił, aby talerze wariatora naciskały jeden na drugiego. Tutaj wystarczą lekkie rolki. Jeżeli wybierzemy silną sprężynę, potrzebne są większe siły. Potrzebujemy wtedy cięższe rolki. Z silniejszą sprężyną przy tych samych rolkach zwiększają się obroty silnika. Przy zastosowaniu słabszej sprężyny obroty się zmniejszają.
Kolego ale co to ma do szybkości ak i samego problemu spadania obrotów. A co maja spręzynki sprzegla do spadania obrotów moze jeszcze rolkia jaja na to wpływ. Wy mówicie o układzie napedowym. A jeśli ja dobrze zrozumiałem i chodzi o słabe schodzenie obrotów do biegu jałowego. Czyli daje go na stoki gaz full i wolno spada jak przyhamuje dopiero. To ja tu widzę raczej sprawy gaźnikowe silnikowe a nie napedu. Chyba, że autorowi tematu nie chodzi mi o to co napisałem wyzej
Na starcie mam muła od 0 do około 10-15 ;/. Jeśli coś to pomoże to mogę wstawić filmik.
Chodzi o to, że wyregulowałem gaźnik dałem dysze 070 i iglice na 3 ząbek, w napędzie mam sprężyna +60% hebo, i sprężynki niebieskie hebo. Ładnie przyspiesza, ale potem nie chce spaść z obrotów.
no to takei przyczyny są również gdy są za twarde sprężynki sprzęgła … a jak rusza to najpierw ma wysokei obroty a później niższe i jakoś z miejsca zaczyna ruszać ??
Adverion napisał:
no to takei przyczyny są również gdy są za twarde sprężynki sprzęgła ... a jak rusza to najpierw ma wysokei obroty a później niższe i jakoś z miejsca zaczyna ruszać ??
Świetnie a wszystkie teorie mówia, że muł często wystepuje przy za miećkich sprężynkach. Co czesto się dzieje po wymianie sport wydechu. Który potrzebuje wyższych obrtów do ruszenia czyl twardszych spręzynek
Moim zdaniem moze mieć trochę zaduzo powietrza i dlatego niespada z obrotów.
Nie wiem czy ty tam hamujesz ale jak nie to przecierz schodzi ci z obrotów. Gdzie widzisz problem
Dobrze, tak jak pisałem wcześniej na tych obrotach to spada. Ale jak się wkręci na wyższe od 40 do v-maxa ma takie same cały czas i wtedy jak puszcze manetkę to nie spada. Rozumiesz o co mi już chodzi ?
obroty przecież spadają, dobrze jest.
A co do tej jazdy, to chodzi o to że jedziesz np. 50 puścisz manetke i coś dalej jedzie równo z takimi samymi obrotami i nie zwalniał oO
Powinno być takie coś że jedziesz 50 puszczasz manetkę i wtedy silnik powinien jakby się wyłączyć i nie powinno być go słychać.
Jeśli jest tak jak pisze Mafioz, to może Ci się zawieszać pływak w gaźniku i dostaje cały czas dużo benzyny Sprawdź to
Puszczam manetkę, i wtedy silnik robi się cichszy i powinien zwalniać, a u mnie jedzie z wysokimi obrotami dalej, muszę przychodować żeby zwolnił.
OMG… :shock:
To dobrze jest przecież…
Puszczasz manetke, silnik robi się cichszy bo nie podaje mu już tyle paliwa i nie ma tak częstej iskry czyli mieszanka nie wybucha tak często, ale ma duże obroty po przecież sprzęgło z dzwonem jest zasprzęglone i obroty z koła idą na sprzęgło>wariator>wał i na tłok do cylindra… :roll:
spróbuj założyć twardsze sprężynki sprzęgła bo tu przecież sprzęgło się za późno wysprzęgla i w tym cała wina …
jakich by nie założył przy nawet 30kmh mu się nie wysprzęgli…
Ja mam czerwone hebo i sprzędło puszcza mi dopiero przy 10kmh więc to mu nic nie da, przy 40 jak manetkę puści to ZAWSZE będzie się tak zachowywał jak teraz…
o.O Pierwsza sensowna odpowiedź.
Kupie twardsze sprężynki sprzęgła i zobaczę. A powiedzcie mi czy opłaca mi się kupować miększą sprężynę teraz mam +60% hebo, a jak bym kupował to +50% hebo. Co sądzicie ?
Tun :
- wario hebo ng
- tłumik tecnigas next-r
Edit : Ale mafioz, przy serii odblokowanej, albo samym tłumiku tak nie miałem, dopiero jak dałem wario, sprężynki i sprężynę.
według mnie powinna być ta 50% hebo bo ona odpowiada TopRacingowi 15% którą ja mam w swoim tunie i jest dobra… więc u ciebie tym bardziej będzie dobra i mi się wydaje że gdy wymienisz sprężynki na twardsze a sprężyne na tą +50% będzie git