Nie odpala

Hej, przyszła zima :( Niewiem czemu ale mój skuter nie odpala. Nie tylko próbowałem go odpalić na starter ale również z 10minut na kopa próbowałem i nic. Ja go z kopa próbuje odpalić to tylko tak zadrży ale nie odpala. Według mnie to nie przez zime próbowałem odpalałać go przy wyższych temperaturach takich jak 5-10 stopni.

iskra jest ?? Jeśli tak to sprawdz moduł.

wiechu1996 napisał:

iskra jest ?? Jeśli tak to sprawdz moduł.

Po co sprawdzać moduł gdyby była iskra?,wiadomo że może być nierównomierna ale nie ma co szarżować,bo może być to choćby problem ze świecą.

A paliwo dochodzi do cylindra,wszystko drożne? Teraz skuter poszedł w odstawkę,syf z paliwa i baku mógł osiąść na dnie i zatkać kranik podciśnieniowy,ewentualnie filtr paliwa.

Nalej mu trochę paliwa pod świece powinien choćby na chwile odpalić...

Spróbuj pokręcić manetką gazu przez minutę - dwie bo paliwa może nie być w przewodach i trzeba napompować u mnie tez tak było i podziałało

Lechoo mam racje czesto tak sie dzieje ze jakas banka powietrza wpada przed filtr paliwa i juz brak zapłonu

Mam problem. Skuter nie chce odpalić. Wczoraj po południu jeździłem, około 21 chce jechać bo jeszcze sprawę miałem i nic. Skuter nie chciał odpalić. Pomyślałem "Skoro teraz nie chce odpalić pewnie się zalał i spróbuje za 20 minut" Spróbowałem dalej nic, po kolejnych pół godziny dalej. Pomyślałem "trudno, nie jest mi dane dzisiaj jechać". Wstawiłem skuter z powrotem do garażu. Dzisiaj też nie chciał odpalić, wykręciłem świecę, myślałem, że się zalała, ale dalej nie odpalał. Próbowałem również z inną świecą, ale dalej nie. Iskra jest elegancko, Jak odpalam, to słyszę i widzę, że się kręci nawet bardzo. Słyszę tylko to i tak jakby chciał a nie mógł. Akumulator jest OK, bo to inny trochę dźwięk, a poza tym ładowałem go dzisiaj, z swojej bezsilności. Wie ktoś co to może być? Co sprawdzić?

Jeżeli kręcisz i kręcisz a świeca sucha to może nie dostawać paliwa. Sprawdź czy do gaźnika dochodzi paliwo.

Świeca jest właśnie mokra...

Skoro świeca jest mokra, wychodzi na to że pod ciśnieniem w silniku nie daje iskry. Spróbuj na nowej świecy, jak to nie pomoże to cewka walnięta.

Spróbuję, tato dzisiaj mi kupił nową świecę jakąś porządną to ja zamontuję, a jak to nie pomoże, to w serwisie powiedzieli, żebym skuter w poniedziałek przywiózł, to się postarają na wtorek zrobić. Z jednej strony szkoda, że do wtorku nie pojeżdżę, a z drugiej szczęście, że do wtorku zrobią, bo już miałem pełnio w gaciach, bo w czwartek mam zdawanie testów na kartę. Teorię zdałem, a praktyka właśnie w środę :mrgreen:

To jest kolejny minus silnika 2T.Załatwia świecki raz dwa.Wiem coś o tym jak miałem Keewaay'a :mrgreen: Paliwo z olejem robi niezly nagar...

Termit, na świecy nie było nagaru :P Za chwilę wszystko się okaże, bo idę sprawdzić tą nową świecę :mrgreen: Trzymajcie kciuki :-)

Wymiana świecy na nową nic nie pomogła :( W poniedziałek do serwisu zawiozę. Ale dzięki chłopaki za pomoc :) Pietro szczególnie Tobie :P Czyli wyszło na to, że cewka zapłonowa zryta :( Właśnie wczoraj jeszcze tak mówiłem nawet, że to coś z zapłonem chyba, tylko nie wiedziałem co, bo z mechaniką skutera dopier zaczynam :P

Cewka nie jest droga, podejrzewam że transport busem do serwisu więcej będzie kosztował od zakupu cewki.. No, ale jak jest gwarancja, niech robią ;)

Wiem, że nie jest droga, ale wole mieć to fachowo zrobione, bo sam to nie wiem czy bym sobie poradził, a tak to mi znajomy podrzuci te 10km.

Zależy jaki ten serwis jest bo często jest tak że ich "fachowa" robota zrobi więcej złego niż pożytku. Sam też dopiero się uczę mechaniki ale Ci powiem że wymiana cewki to banalna sprawa. Przy wymianie żarówki jest chyba więcej roboty niż z tym.