nie działa obrotomierz w piaggio nrg extreme 2002

Witam… Niedawno klupiłem Skuter Piaggio NRG Extreme z 2002r. od kumpla a ze sprowadza on uszkodzone skutery z francji to to piaggio tez jest uszkodone. tzn ma popenkane plastiki… ale dop rzeczy. Nie dziala mi obrotomierz tzn. jak odpale skuta to pokazuje 0 obrotów a jak dodam tak mocniej gazu to dochodzi do 2000obr/m jak mogę to naprawic?

Przyczyny mogą być różne np.: -zepsuta linka (kabel) od obrotomierza -zepsuty czujnik obrotów Musisz posprawdzać te rzeczy. ;p

Pierwsze co to sprawdź jak jest napędzany ten obrotomierz (linka czy czujnik). Jeżeli linka to sprawdź czy linka jest cała. Jeżeli czujnik to sprawdź styki oraz czy połączenie czujnika nie ma jakiegoś naderwania (kabelki i styki). Możesz jeszcze wyjąć licznik i sprawdźić czy coś nie jest w nim uszkodzone. Najlepiej jak byś miał jakiegoś kolege co ma taką samą instalacje elektryczna oraz licznik (najprościej, taki sam skuter) i sprawdź? przekładając licznik albo podłączając twój licznik do skutera kolegi.

Mam czujnik bo żadnej linki nie widzę tam… a teraz jest tak ze jak nacisne hamulec to dziala obrotomierz a jak puszcze to schodzi do 0 nie mam pojecia co to moze byc…

Zwarcie kolego się zrobiło zapewne

To musisz szukać po kablach, bo faktycznie coś powoduje zwarcie.

dzisiaj sprawdzalem przejscie od czujnika do loicznika i jest przejscie. sprawdze jesazzce kable:) aha i czujnik tempoeratury tez mi nie dziala…

Pierwsze co to posprawdzaj wszystkie styki ;).