Nagle padła elektryka? City Line 50 - pomocy.

Witam, dziś dość dużo jeździłem skuterem, gdy już wieczorem wracałem do domu i zrobiło się ciemno to spojrzałem na panel, czy kierunkowskazy się świecą i patrze a kontrolki nie migają. Automatycznie sie zatrzymałem, by sprawdzić, co się stało. Gdy go zgasiłem, to już nie mogłem odpalić. Przesuwając kluczyk, skuter ani nie odpalał, ani kierunkowskazy się nie świeciły a klakson strasznie "charczał" . Odpaliłem dopiero z kopki, bez problemu. Skuter za pomocą kluczyka gaśnie, normalnie. Jak jest na chodzie to światła wszystkie działają, kontrolka od długich świateł świeci, światła przednie, tylnie i stopu działają, zegary również świecą, prędkość i stan paliwa pokazuje prócz kierunkowstazów, które nie świecą ani kontrolka na panelu. Nie odpala ze startera, żadnego dźwięku nie wydaje, nic sie nie dzieje... Dziwne. Zauważyłem, że gdy dodaje więcej gazu to klakson działa coraz ciszej, a gdy w ogóle nie dodaje gazu to głosno, lecz charczy. Sprawdziłem koski, czy kable się nie poluzowały i jest wszystko ok (chyba, bo nie znam się zupełnie na tym) . Co mogło być tego powodem i jak to naprawić? Nie mogę teraz na ulice wyjechac bez kierunkowskazów.

Sprawdź czy któryś kabel przy akumulatorze się nie odłączył. Musisz skontrolować połączenia kabli przy akumulatorze jak i masę skutera (czy czarny kabel od akumulatora nie odłączył się od ramy). Objawy wskazują na to że prąd dochodzi jedynie z prądnicy, przez co nie masz rozrusznika jak i kierunkowskazów. Możliwe też że odłączył się któryś kabel przy module zapłonowym, przez co zginęło połączenie z prądnicy do akumulatora.

Do wymiany bezpiecznik w komorze akumulatora.

Możliwe, że gdzieś deszcz mógł się dostać bo rano jak zszedłem z klatki to wiatr porwał pokrowiec na krzaki i wszystko było mokre ;s Choć i tak nie raz jeździłem w deszczu a nawet ulewie i nic się nie działo.

izdebski ma racje bezpiecznik zdechł. Wsadź mu bezpiecznik 15 w razie czego na zaś kup ze 2-3 i zobacz czy będzie ok. Pozdrawian ;)

Problem dawno rozwiązany. Bezpiecznik padł. Na szczęście chinczyki wymyśleli i dali zapasowy w pojemniczku w kabelku, gdzie znajduje się bezpiecznik, jest też zapasowy. Dziękuje za pomoc.