motorower blokada on/off prędkości

Cześć,mam zamiar kupić CPI SM 50cc.Chce w nim zrobić blokadę prędkości na zasadzie,że jak policja zatrzyma do kontroli to naciskam przycisk i maksymalna prędkośc jest zblokowana do 45kmh.Po kontroli odjeżdżam i wyłączam blokadę i mogę jechać ile chce.Czy jest to zgodne z prawem i czy policja to może wykryć?I najważniejsze jak to zrobić.

zgodne z prawem nie jest i policja może to wykryć - zwłaszcza jak cie drapną na jeździe bez blokady.
A jakbys chciał zrobić taką blokade?

Właśnie niewiem jak to zrobić

podoba mi się słuszna koncepcja że jeszcze nie wiesz co chcesz zrobić i jak chcesz zrobić a już sie martwisz czy to wykryją.

Chciał bym najlepiej zrobić przycisk gdzieś na kierownicy lub pod plastikami

na zbyt wysokim poziomie abstrakcji sie poruszasz. Przycisk to se możesz założyć. Tylko co i jak ma on wywoływać?

Jak się naciśnie na przycisk to spowoduje to, że motorower nie pojedzie więcej niż 45kmh. Tylko nie wiem na jakiej zasadzie ma to działać i jak to zrobić.

Wg mnie realizacja twojego “pomysłu” jest poza twoim zasięgiem. To tak jak ja bym wymyślił sobie że musze miec guzik co jak go wcisne to na stole pojawi sie 800zł. Tylko nie wiem jak to zrobić ale sam pomysł mi sie podoba.
W twoim wypadku jest ciut prościej ale i tak musiał byś sie cokolwiek na tym znać.
Nie ograniczysz prędkości bezpośrednio bo nie masz wpływu na przełozenie. Możesz ograniczyć obroty za pomocą modułu z włączaną blokada obrotów lub możesz przełączać moduły: zablokowany/odblokowany.
Jeżeli masz wskaźnik zapiętego biegu to możesz ogranicznik obrotów ustawić tak żeby tylko na najwyższym biegu/bigach działał.
Możesz sobie zrobić elektrozawór który zamknie ci połowe przelotu kanału dolotowego z powietrzem.
Pozostaje to zaprojektować i zrealizować.