Jak w temacie. Kto korzysta?
W jaki sposób montujecie, do kasku czy inne miejsce?
Zapraszam do dyskusji.
Owszem, korzysta się od tygodnia w sposób dość intensywny z kamery akcji Drift Ghost-S. Jest to bezpośredni konkurent GoPro HERO3+ Silver Edition i w tej konfrontacji wypada o wiele korzystniej.
Kolorowy wyświetlacz z powłoką GORILLA GLASS do tego bezprzewodowy pilot zdalnego sterowania i wydajna bateria 1700 mAh. Obraz dzięki przetwornikowi SONY CMOS 12-MPix może być rejestrowany w rozdzielczości Full HD (1080p) z prędkością 60 kl./s oraz z prędkością 120 kl./s w rozdzielczości HD (720p). Fajne jest też to że obiektyw jest obrotowy do 300 St. i dzięki temu kamerę można zamontować praktycznie w każdej pozycji.
Obudowa wodoszczelna (do 3 m) bez dodatkowych akcesoriów, nagrywanie "w czuwaniu" z przeszłości do 5 min. wstecz. Oczywiście kamera posiada też tryb wideorejestratora (CAR DVR) z interwałem od 1 od 15 min. Sprzęt ma możliwość podpięcia dodatkowego mikrofonu co nie jest rzeczą tak oczywista u konkurencji. Ilość dodatkowych akcesoriów jest naprawdę zacna - ja osobiście w przypadku skutera korzystam z fabrycznego montażu na kasku + przyssawka Suction Cup Mount do samochodu + szelki Shoulder Mount do np. roweru czy pieszej wycieczki. Dzięki tym akcesoriom ciągłe chodzą mi po głowie nowe pomysły na filmowanie i pojawia się chęć do eksperymentowania.
Z czystym sumieniem polecam Drift Ghost-S do jazdy jednośladem.
A możesz zrobić zdjęcie jak to zmontowane do kasku jest?
Patrzyłem tą kamerkę to w sumie wypada dość korzystnie cenowo.
Też o tym myślę, ale zdecydowanie nie mam ochoty stawiać sobie tego na głowie (chociaż ma to swoje zalety)... Czy jest możliwość podpięcia jej do trwałych elementów skutera? Na przykład szyby... ?
Pomijam kręcenie filmów, mam do tego większą kamerę, do rejestracji jazdy myślałem o czymś prostszym typu:
http://www.aliexpress.com/item/2014-1080p-sj4000-1-5-Inch-TFT-Full-HD-Sport-DV-With-Wifi-Portable-Action-Camera/32270997233.html
Też interesują mnie inne miejsca montażu. Tylko w sumie na kasku jest najbardziej uniwersalne i praktyczne.
@Druid - też nie byłem przekonany do stawiania na głowie, ale ma to jeden gigantyczny plus. Na kamerze nagrywa się prawie wszystko to, co ty widzisz. Po zamontowaniu kamery na kierownicy nie nagra się samochód, który wyjeżdża ci z boku. Montując na kasku, o ile popatrzysz w bok, jest szansa, że złapiesz jego i jego rejestrację. No i nie wygląda to tak głupio, jak się wydaje.
Od siebie mogę polecić Tracera SJ4000 - sporo akcesoriów w niewielkiej cenie (~400zł z kartą SD). Jakość nagrania całkiem niezła (da się odczytać rejestracje), bateria trzyma godzinę, półtorej.
Wraz z kamerką dostajemy trzy rodzaje mocowania : przyklejane do powierzchni obłych, przyklejane do powierzchni prostych i jedno na pasek czy np. do googli narciarskich. Przyklejane są na taśmę dwustronną 3M i początkowo nie byłem przekonany czy to wytrzyma. Okazało się że trzyma jak diabli i po odczekaniu 24h nie ma możliwość tego oderwać - lepiej więc się nie pomylić i dobrze przemyśleć miejsce montażu. Mocowanie do powierzchni obłych jest właśnie zalecane do kasków i baków motocykli. Na kasku można je umieścić na górze (jak teletubiś) lub tak jak ja mam z boku (jak szturmowiec z GW) - jedno jest ważne, aby tak ustawić mocowanie aby w zasięgu szerokokątnego obiektywu nie pojawiła się powierzchnia kasku. Do kamery przykręcony jest w pełni obrotowy klips który daje możliwość dowolnego ustawienia pozycji. Do montażu na skuterze można wykorzystać właśnie te przyklejane mocowania albo użyć mocowania samochodowego z przyssawką (to trzeba dokupić) i wtedy zainstalować kamerkę do szyby lub innej lakierowanej powierzchni. Można też zakupić specjalne szelki i montować kamerkę na ramieniu. Fotki wrzucę wieczorem.
Montaż na kasku - zwróćcie uwagę że zarówno obiektyw jak i sama kamerka jest przekręcona dla uzyskania optymalnego kadru.
Montaż na ramieniu za pomocą szelek - minus jest taki że w kadrze widać spora część kasku (ale do wycieczek np. pieszo/wspinaczkowych będzie o.k.)
Montaż do szyby skutera od wewnątrz - tu ilość możliwości jest spora, ja dla lepszego zobrazowania założyłem uchwyt centralnie na środku)
Może zrobię kiedyś taki film prezentujący punkt widzenia z rożnych uchwytów Drift'a.
Dodatkowe uchwyty zarówno do powierzchni obłych jak i prostych możemy bez problemu dokupić w paczkach po kilka sztuk.
Przyssawka nie odpadnie na dziurach od szyby? :)
Sporadycznie w aucie mi się to zdarzało.
Ta przyssawka jest trochę innej konstrukcji ma tak jakby "podwójne zasysanie" :) . Zwykła przyssawka, którą stosuje się przy nawigacji też mi kiedyś odpadła ale tam jest po prostu wajcha którą przestawiasz aby wytworzyć podciśnienie pod gumą - tu jest inaczej. Przystawiasz przyssawkę do szyby i naciskasz ten centralny duży przycisk "PRESS" (widać go na ostatnim foto) to powoduje wypchnięcie powietrza z pod gumy, dopiero wtedy przestawiasz dźwignie, która dodatkowo wzmacnia połączenie. Trzyma bardzo mocno mimo, że przecież szyba w skuterze jest w większym stopniu zaoblona i elastyczna niż szyba samochodowa. Trzeba pamiętać, że to kamera akcji i akcesoria do niej muszą spełniać zadanie pewnego montażu na przeróżnych elementach (karoseria, szyby itd) niekoniecznie płaskich i sterylnie czystych.
Ja korzystam z SJCAM SJ4000, mocowania do kasku z boku po lewej stronie. Jako że mam kask otwarty (brak szczeki), więc musiałem kamerę zamocować troszkę cofniętą i w kadrze widać kawałek kasku i mój nos ;) . Trochę jest majstrowania żeby ujęcie łapało to co chcemy (a nie np. nasze nogi), ale da się dobrze ustawić tak, że widać i deskę rozdzielczą i troszkę nad horyzontem jak również dość szeroko w obie strony. Kask po prawej stronie kadru tez nie przeszkadza. Mam też szelki, ale jazda z szelkami to nie to: widać może i fajnie, ale gdy obracam głowę to kamera niestety "patrzy" nadal na wprost, a nie o to chodzi. Mocowania na przyssawkę bał bym się z uwagi na drgania i możliwość odklejenia jej się od szyby/obudowy.
Nagrania fajne, bardzo ostre i wyraźne. Nie ma problemu z odczytaniem tabl. rejestracyjnej samochodu, nawet w sytuacji gdy samochód przejeżdża obok mnie z dużą szybkością z naprzeciwka. Na stop-klatce widać wyraźnie i numer, i facjatę kierowcy a nawet czy gadał przez komórkę :D . Cena przystępna, wyposażenie w dodatki w komplecie ogromne a i tak większość elementów od GoPro ponoć pasuje do SJ4000.
Polecam.
Jak nos widać to .... oryginalne video powstaje :) Nie wiem jak jest SJ4000 ale w Drift Ghost-S jest możliwość zmiany kąta widzenia 160, 127 i 90 St. i dzięki temu zabiegowi problem "nosa" znika.
Kąt widzenia jest jeden - 170°. Ponoć zwęża się przy zmianie rozdzielczości ale sam tego nie sprawdzałem. Mogłem jeszcze bardziej cofnąć mocowanie w tył, wówczas nie było by nosa ;) ale za dużo kasku wchodziło w kadr lub trzeba by obrócić kamerkę w lewo tracąc pole widzenia po prawej stronie. Nie mam możliwości przysunięcia jej bliżej przodu a mocowanie na czubku kasku nie przypadało mi do gustu - człowiek wygląda śmiesznie, jak niemiecki oficer w pikielhaubie :D . Teraz jest chyba optymalnie.
Berg napisał:
PS: jak wstawiacie zdjęcie z galerii że je widać zamiast linku jak u mnie?
Link dajesz pomiędzy znaczniki img i /img w nawiasach kwadratowych każdy znacznik [ ]
Spróbuj
Działa - dzięki. Myślałem że wstawia się między IMG ale w znacznikach "<>" jak w HTML'u.