Motobi Wilga III, problem z odpalaniem.

Witam, kolega ma wilge z 2007r. Od niedawna pojawiły się problemy z odpalaniem, skuter sam wchodzić na obroty. Według mnie to ssanie, lecz nie jestem pewien. Co odpowiada za dzialanie ssania? Jak dziala ssanie(chodzi mi tu czy dostaje napięcie 12v czy coś w tym stylu)?

krasnalek52 napisał:

chodzi mi tu czy dostaje napięcie 12v czy coś w tym stylu

Ssanie to jest większa ilość paliwa dostarczana dopóki silnik nie ma odpowiedniej temperatury, a nie jakieś napięcie. Sam na postoju wchodzić? Gaźnik wyreguluj z kumplem.

krasnalek52 napisał:

Co odpowiada za dzialanie ssania?

Jest ssanie automatyczne i ręczne. W automatycznym taki termometr, który mierzy temp silnika, a w drugim przypadku ty. Dlatego też to 2 jest lepsze, gdyż termometr może się zepsuł, a ty nie :-P

Wiem, jak dziala ssanie. Zastanawiałem się tylko jak by dać bezpośrednio napięcie z aku czy wtedy powinno dzialać;>. Najwyżej zrobić bym ssanie plautomatyczne (pod włącznik), tylko nie wiem czy by nic nie padło jak bym podłączyć pod aku.

Tak powinno się nagrzać. I Chyba się tam coś podnosi ale na pewno powinno być ciepłe.

Po prostu silnik bierze dużo paliwa żeby się rozgrzać. Potrzymaj squter przez 30 sec. i jak się nagrzeje to jazda :wink:

KeewayDriver napisał:

Po prostu silnik bierze dużo paliwa żeby się rozgrzać. Potrzymaj squter przez 30 sec. i jak się nagrzeje to jazda ;-)

człowieku, wpierw przeczytaj temat a później coś pisz. Napisałem właśnie że ten skuter na zimnym nie pali jak trzeba to jak kolega ma go nagrzać. Moje pytanie brzmi czy jak podłącze 12v to ssanie powinno się wysunąć/wsunąć??

Jak nie dziala ssanie i chcesz odpali to musisz przydkać filtr powietrza żeby skuter dostać więcej paliwa ;).