Ustawa mówi "...uprawnia do kierowania: motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg" a każdy z motocykli i skuterów o pojemności 125cm3 przekracza ten dopuszczalny stosunek 0,1kW/kg !
Informacja o wadze pojazdu jest w dowodzie zaraz obok informacji jego mocy ?
Jak to w ogóle było egzekwowane do tej pory u posiadaczy kat A1?
Przekracza? Mój skuter waży ~108kg, podejrzewam że niewiele jest 125cc ważących mniej niż 110 kg (11kW / 110kg = 0.1kW/kg)
Mnie głównie interesują Yamahy i na pewno wszystkie ich motocykle o pojemności 125cm3 nie mieszczą się w tym przedziale.
Tak samo wygląda sytuacja z Hondą oraz z budżetowym Junakiem, wszystkie motocykle tych producentów nie mieszczą się w tym przedziale...
Wynika z tego że jesteśmy wprowadzani w błąd i po za kupie nie będziemy mogli nic z tym zrobić !?
Desperacie, czytasz, pytasz, ale jakby mało z tego jeszcze ogarniasz. ;-)
*
Dla zainteresowanych (kolejnym takim samym niemal zagadnieniem) link...
*
http://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/1957_u.htm
*
Witajcie, chińskie i tajwańskie (z deka *dłubane* w swoich garażach, zaraz po zakupie), nowe... motocykle (125-ki).
Z pierwotną mocą... 6,5 KM do 9 KM i masie 115...130 kg. Japońcom, mówimy zatem stanowcze... NIE.
*
Był czas, to trzeba było... lobbować. Kto dba, ten ma. Znaczny wzrost udziału w sprzedaży nowych jednośladów (125 cm3) na rodzimym rynku. :-)
*
Interpretacja, interpretacja i jeszcze raz interpretacja. Poprawna interpretacja (czytaj. dowolna). Skutecznie teraz sam taką stosujesz. :(
*
I umiejętnie poprowadzony zapis danej ustawy. Ale tutaj, to już wszystko tylko dla wybranych... KÓŁ. ;-)
Bzdurą jest pisanie, że wszystkie japończyki bo Honda Pantheon jak już pisałem ma1 10,80kW i 162kg co daje 0,0667 kW/kg
DESPERADO napisał:
Mnie głównie interesują Yamahy i na pewno wszystkie ich motocykle o pojemności 125cm3 nie mieszczą się w tym przedziale.
Tak samo wygląda sytuacja z Hondą oraz z budżetowym Junakiem, wszystkie motocykle tych producentów nie mieszczą się w tym przedziale...
Wynika z tego że jesteśmy wprowadzani w błąd i po za kupie nie będziemy mogli nic z tym zrobić !?
Zacząłbym od przejrzenia podręcznika matematyki (ze szczególnym naciskiem na ułamki), a potem stron z motocyklami.
Wiem źle zrozumiałem...