Montaż obrotomierza

Czy ktoś myślał o zamontowaniu obrotomierza? Zastanawiam się czy nie zamontować w moim Kymco.

Myślę, że do seryjnego nie ma potrzeby-to znaczy, jak chcesz to bierz, ale coś czuję że się nie przyda-chyba że masz konkretny plan z tym związany.Aczkolwiek da radę założyć.

A jakis konkretny?

To by trzeba poszukać, najpewnie allegro i sklepy ze sportowymi częściami (mieloch racing-planet) niestety o obrotomierzach nie wiem w zasadzie nic więc nie pomogę.Chyba że na allegro się znajdzie.

Ja zakładałem w poprzednim skuterze. Filozofii żadnej nie ma, bo przypasuje każdy z silnika jednocylindrowego.
Zasilanie bierzesz ze stacyjki, masą skądkolwiek, sygnał z modułu zapłonowego z przewodu idącego do cewki (nie pamiętam czy wysokiego czy niskiego napięcia). Działa to na tej zasadzie że obrotomierz zlicza impulsy a jeden impuls to jeden obrót.
Na początku fajne ale po kilku dniach już nie przydatne bo nie masz wpływu na zmiany przełożeń.
Przydatna (a nawet niezbędna) rzecz przy strojeniu skutera jak znasz charakterystykę silnika.

http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-uniwersalny-obrotomierz-stage6-mini-p-6764-1.html?cPath=15228_15955_6526&sessID=84d428dbfbefdeb10febc0b5964c1f39

Tu masz obrotomierz Stage6 - często spotykany przy wyścigach skuterów.

Tylko ja bym chciał sam obrotomierz,bez zbędnych bajerów,ten widziałem,za drogi.