Chciałem się od was dowiedziec co daje moduł sportowy?? I czy jest jakaś różnica między normalnym??
Normalny moduł jest zablokowany do 45 km/h, ponieważ Twój skuter musi jechać 45 km/h według prawa polskiego. Moduł sportowy czyli odblokowany nie ma tej blokady jak sama nazwa wskazuje. Czyli daje on po prostu większe osiągi tzn. odblokowuje skuter.
nie zgodzę się z kolegą bo moduł nie blokuje do 45km/h tylko blokuje obroty silnika a przy seryjnym cylindrze i tak nic nie da wymiana modułu na sportowy ponieważ seryjny cylinder nie kręci tak wysokich obrotów żeby moduł go blokował
No wiesz mi nie raz już moduł zblokował skuter na seryjnym cylku i zablkowanym module =) po prostu jechałem ponad 90km/h i choć bym nie wiem co … nie chciał więcej nawet z górki więc jak masz kolego “kapusty” i nie liczysz się z nią to kup sobie
ale lepiej kupić wydech czy wario itp.
PS.czester100 co ty za bzdury wypisujeszł :shock: jeśli się nie znasz to lepiej się nie wypowiadaj !
Pozdro :roll:
I sprawa wyjaśniona, moduł blokuje obroty, których seryjny skuter nie jest w stanie osiągnąć. Inwestuj w cylek, wydech, wario itd. a potem moduł
Boze, moduł blokuje oboroty tak aby cylinder wału nie ukręcił.
no niby tak… ale gdy i tka byś go odblokował to nie kręcił by takich obrotów by ukręcić wał
Skąd taka informacja że moduł blokuje obroty Z tego co zauważyłem do modułu idzie kabelek od cewki zliczającej impulsy z dzwonu sprzęgła, które przekładają się bezpośrednio na prędkość i zablokowany moduł przy prędkości 45 km/h po prostu odcina zapłon - jest inaczeją
ta jest inaczej, znaczy zależy w jakim skuterze bo różnie jest to rozwiązane.
Mi np moduł odcina zapłon przy 9tyś i wtedy traci moc przez ten moduł mam strasznie słabe osiągi a mogły by być lepsze
Także on zlicza impulsy co przekłada się na prędkość obrotówą wału i przy wyznaczonej ilości odcina zapłon
chcesz zobaczycz co daje zablokowany modół … zakręć kołem na stopce aż do odcięcia wtedy zobaczysz , zacznie smiećsznie chodzic i wyzszych nie wkreci
i modół sport od odblokowanego różni się troszkę
najlepiej sporta wstawić po wymianie cylindra wału i łożysk … innej możliwości nie widzę
W moim wypadku nie odcina poprostu blokuje że więcej nie zakręci.
oGryZ napisał:
W moim wypadku nie odcina poprostu blokuje że więcej nie zakręci.
I na tym to odcięcie polega u ciebie. U mnie moduł nie jest zablokowany, tylko przełożenia :-/
Moduł blokuje obroty ale w 50cm raczej w niewielkim stopniu.