Mierzenie przerwy glowica-tłok

witam mam problem nei rozumiem tego czytalem juz kilka wypowiedzi na ten temat ale nie mogę się połapać jak by ktos mógł mi to wytłumaczyć.

Wiem że biore cienki drucik cyny ale nie wiem jaki gruby i wiem ze przyklejamy go do tłoka np. taśma izolacyjną. I co dalej

Przykręcasz głowice na dwie szpilki robisz kilka pełnych obrotów walu potem ściągasz głowice i drucik mierzysz suwmiarką.

Dokrecić juz tak dość mocno ? na 2 po przekątnej ?

kopnac lekko i zobczyc drucik zmierzyć i co dalej ?

Ej a jaki ty chcesz cylinder?? Bo nie we wszystkich trzeba mierzyć tylko w racingach i mid race…

Stage6 streetrace podobno są właśnie te regulacyjne

Tak jak powiedział siwy_fact jak chcesz zakładać sporta to nie musisz. A jak juz chcesz jakis mocny cylinder to musisz dobrac odpowiedniej grubosci uszczelke pod głowice.

Waski, nie pod głowice tylko pod cylinder!!

Więc tak nie wiem jak to ma street. Ale jak ma to się robi tak:
1. Bierzesz środkową
2. składasz wszystko tak jak być powinno z naklejonym na tłok kawałkiem druta cynowego
3. Przekręcasz śruby tak dość mocno aby głowica nie była luźna
4. Przekręcasz kilka razy wałem
5. Rozbierasz wszystko
6. Mierzysz grubość drucika w spłaszczonym miejscu
7. Sprawdzasz w instrukcji jaka być powinna przerwa i jeżeli jest zał to bierzesz odpowiednią uszczelkę grubszą albo cieńszą
8. W przypadku gdy przerwa nie jest odpowiednia wracasz do punktu 2 i robisz wszystko aż otrzymasz dobra przerwę.
9. Jak masz wszystko pomierzone to składasz PORZ¡DNIE i gotowe

Mierze grubość drucika i wychodzi mi np. tam ileś mm i sprawdzam ile jest w instrukcji i porównuje do grubości drucika ?

musi byc rowno z tym co w instrukcji… Jak nie to albo wezsza albo szersza uszczelke i to cala filozofia :wink:

Ja do S6 dostałem 3 cieńkie uszczelki i 2 grube , założyłem cylinder na jednej grubej i jednej chudej, i kompresje miałem odpowiednią czyli taką jak podawał producent, i jeździło

Rozumiem a ten drucik musi mieć przy włożeniu określoną grubość ?
Bo wiem że to ma byc drucik cynowy i on się spłaszczy w trakcie ruchu kopką więc tyle ile będzie spłaszczony (zmierze suwmiarką) mam dać taką samą uszczelke grubą jak drucik w spłaszonym miejscu?
Sory za moje pytania ale nie chce czegoś uszkodzić bo dla mnie to nei jest mała kasa taki cyl :expressionless:
No i dostosowując się do instrukcji :slight_smile:

Red-raider napisał:

Rozumiem a ten drucik musi mieć przy włożeniu określoną grubość ?
Bo wiem że to ma byc drucik cynowy i on się spłaszczy w trakcie ruchu kopką więc tyle ile będzie spłaszczony (zmierze suwmiarką) mam dać taką samą uszczelke grubą jak drucik w spłaszonym miejscu?
Sory za moje pytania ale nie chce czegoś uszkodzić bo dla mnie to nei jest mała kasa taki cyl :-|
No i dostosowując się do instrukcji :-)

Nie taką jak drucik a taką jaka będzie rużnica twojej przerwy(mierzonej drucikiem) i przerwy w instrykcji