Witam!
Prawdopodobnie w moim skucie kompresja spadła i to znacząco objawy są takie że jest słabszy v-max słabsze przyśpieszenie i gorzej się go odpala… i ten problem się powiększa…
Moje pytanie jest takie:
Co mam teraz zrobić by kompresja powróciła :?:
1) Wymiana samych pierścionków tłoka (jaki w ogóle jest rozmiar seryjnych 40mm??)
2) Wymiana tłoka wraz z pierścieniami
3) Wymiana Cylindra wraz z tłokiem i pierścieniami <- tak powiedział mi mechanik że tak muszę zrobić bo same pierścionki nic nie dadzą lecz nie chce mi się w to wierzyć :-?
Co należało by zrobić w tym przypadku???
Proszę o szybką i konkretną odpowiedz
Pozdro!
Jeśli nie jest przytarty to nie musisz zmieniać nic oprócz uszczelek
A może to uszczelka przy wydechu po prostu się przemiećszcza w blokuje odpływ spalin i dlatego gorsze przyspieszenie i v-max.
A jeśli jest przytarty to musisz posłuchać mechanika
nei chce mi się wyjmować silnika i patrzeć czy jest przytarty czy nie… a kompresje stracił na pewno anie jakieś uszczelki… on teraz ma dość mało kompresji i wszystko nadrabia obrotami… i idzie te 80km/h może nie raz troszkę więcej ale to z dużym wiatrem… a we 2 osoby to już jest masakra… :-/ to nie wystarczy wymienić tylko pierścionków? to nic nie daż
Adverion napisał:
nei chce mi się wyjmować silnika i patrzeć czy jest przytarty czy nie...
Żeby cokolwiek tam wymienić i tak musisz zdjąć cylinder :->
Adverion napisał:
to nie wystarczy wymienić tylko pierścionków? to nic nie daż
Musisz rozebrać i zobaczyć czy nie jest przytarty :mrgreen:
ja zamierzam kupić rozebrać i zobaczyć wtedy a nie rozebrać teraz zamówić i nie jeździć przez jakiś czas…
Adverion napisał:
ja zamierzam kupić rozebrać i zobaczyć wtedy :-) a nie rozebrać teraz zamówić i nie jeździć przez jakiś czas...
Ale chyba lepiej rozkręcić i upewnić się co to, niż kupić coś co masz dobre, taką :->
Przy przebiegu 8500 wątpię żeby cylinder legł i tłok zdecydowałem się zamówić pierścionki… a moje pytanie teraz takie ile trzeba je docierać i czy trzeba wymieniać jakieś uszczelkiż
Dobrze by było wymienić uszczelkę pod głowicą
A co do docierania to myślę, że tyle co nowy tłok, w końcu też się muszą jakoś w cylindrze ułożyć
Adverion, nie wiem zawsze się sprawdza tco jest przyczyna a potem zamawia ewentualne części Jak nie trafisz to jest to kasa wywalona w błoto
Borek02 napisał:
Adverion, nie wiem zawsze się sprawdza tco jest przyczyna a potem zamawia ewentualne części :P Jak nie trafisz to jest to kasa wywalona w błoto :)
Właśnie o to chodziło, ale mnie tu nikt nie słucha :-P
No ja wiem… ale ja już wszystkiego próbowałem więc pozostały tylko pierścionki a kompra na 100% jest słaba… a można nie wymienaić tej uszczelki pod głowicą czy trzeba ją wymienić???
uszczelki sa jednorazowe, ja nie wymieniłem i juz mi płyn chłodniczy do cylka leci (LC) ;/.
ja swoja aprilia po remoncie przejechałem ok2 tys km i cyl był przytarty, tłok spuchniety i pierscienie do wymiany. Nie musisz przecież nowego cyla kupowac, mozesz go dac do szlifu;]Adverion napisał:
Przy przebiegu 8500 wątpię żeby cylinder legł i tłok zdecydowałem się zamówić pierścionki… a moje pytanie teraz takie ile trzeba je docierać i czy trzeba wymieniać jakieś uszczelkiż
niestety mojego się nie da … Jest aluminiowy… dzięki wam za odp
Temat do Zamknięcia :roll: