Magnus Solatio elektryka ZH50QT7A

Witam.Mam kilka pytań związanych z skuterem Magnus Solatio, to jest klon kolibra,bassy50 i jeszcze kilku innych.
Chciał bym wiedzieć ..
1.czy tak jak w innych skuterach jest dodatkowa kostka z mostkiem pod czaszą 'odpalanie lub gaszenie" (przykład skuter motobi sowa) poproszę zdjęcia mostka
2.W obu przełącznikach lewy i prawy mam luzem dwa przewody (niebiesko-biały)co z tym zrobic,gdzie mają być.
3.skąd wychodzą przewody do lampy głównej.

Jestem w trakcie reanimacji elektryki,ale widzę że są braki w związku z tym że jakiś typek robił sobie (customa) i gdzieś wcieło kable od lampy głównej.

4. W skuterze kostka przyłączenia do prądnicy jest na dwa kable w kostce,a z silnika wychodzą trzy w kostce,kolory są te same ale dodatkowo jest zielony z silnika, to jest masa ,ale, czy tą mase można fizycznie podłączyć do np:ramy,czy silnika?.

Będę wdzięczny za schemat jesli ktoś ma, ale należy zwrócić uwagę na przerywacz kierunków ,oraz ilość kontrolek,schematy się różnią. U mnie jest trzy przewodowy przerywacz ,i trzy kontrolki + podświetlenie. A są że jest dwu przewodowy przerywacz, dwie kontrolki + podświetlenie. Ja potrzebuje trzy przewodowy przerywacz ,i trzy kontrolki + podświetlenie.

Poprawiam symbol ZY50-QT7B.

i odświeżam

A co to wszyscy śpią ? lato idzie, już dawno po zimie. :)

To tera pewnie tylko nowe okablowanie +shemat i kładziemy od nowa;)

Wystarczyły by zdjęcia z pod czaszy,i owiewki lampy. Ale jeśli chodzi o nową elektryke, to nie moge wykopać pasującego schematu. Dla tego też liczę na pomoc ,tych co mają magnusa soliatio

Wszyscy już Cię nieco poznali i niemal każdy się boi jakiegokolwiek wpisu tutaj dokonać, bo to grozi zwykle... konwersacją wprost.
*
Panie, żeś pan serwis skuterów otworzył we wiosce czy jak to z panem tam jest? Jeszcze jeden wątek nie wystygł, a już szalejesz z następnym.
*
Naprawiłeś już tamto, może sprzedałeś innemu jakiemuś, a może skasowałeś sprzęta na jakimś winklu, albo wjechałeś nawet... w klapę tylną. Jak to tam wyszło? Ja ciekawy jestem stanu rzeczy z natury.
*
Dobra, będę już siedział cicho jak... mysz pod miotłą. Czekamy na wpisy ludzi od Magnusa. Darz bór. :-)

EEE tam niczym nie grozi. Po za tym, tak tamten jest naprawiony, a raczej cały silnik wymieniony na nowy jeszcze na dotarciu. A jesli chodzi o solatio no to jest nieco inna kwestia , bo trafił sie taki tylko że w słabym stanie elektrycznym. mechanika jest na cacy.

A to nie będę zwykła żyła i się podzielę. A nóż, a może i widelec przy tym. ;-)
*
Masz tutaj namiar na *papierową snimkę instalki* z Routera Bassy (szukaj tam sobie fotki, bo kiedyś ją wstawiłem)...
*
http://www.skuterowo.com/forums/topic/router-bassa-50-51

A no dzieki Chinol_180, ten schemat mam, ale i tak porównam z innymi i z skuterem. Ale powiedz mi, czy ty w tej baśce miałeś gdzieś na kostce mostek ? takie cóś jak tu http://www.skuterowo.com/content/8945113600_1393505452-bis.jpg

Przyznam że wczoraj wybebeszyłem baśkę sąsiada i nie znalazłem mostka, po za tm były różnice chociaż by w kostkach przełączników zespolonych.

No to wygląda to tak. Elektryka zrobiona na powiedzmy 80%,dlaczego? Bo z powodu braku mostka w jednej kostce,tej co się alarm wpina nie można odpalić, wiec nie ma jak sprawdzić świateł głównych.

Więc jesli ktoś wie z którymi kablami zrobić mostek w Magnusie Solatio to będzie w (deche). Kostka jest 9 pinów a 8 przewodów.

O odrazu piszę że silnik jest 100% sprawny. Więc by nie było że by sprawdzać silnik. :D

Ma też kilka ciekawostek z jakimi nie spotkałem się. Chociaż by taka że..
-światło postojowe świeci bez odpalania silnika,ale z kluczem przekręconym bez niego ciemność (tak jak w jakim modelu baśki)
-gdy postawi się go na bocznym kopycie, lub je rozłączy z kostki, to wcale nie reaguje na przycisk startera.
-dodatkowo posiada ustrojstwo piszczące jak się kierunki włącza :D

Panie, ja się nie znam, ja zwykły dachowiec jestem. ;-)
*
Obejście obwodu alarmu (możliwość gaszenia silnika w chińskim skuterze).jpg
*
Wkleił to tutaj kiedyś... J23, przygarnąłem to sobie, czy to jest pomocne Tobie, tego już nie wiem.
*
Pocieszę Cię, że w swoim Peugeocie, mam światła mijania lub drogowe zasilane bezpośrednio z akumulatora po przekręceniu kluczyka.
O pozycyjnych to już nie warto nawet wspominać, bo też są zawsze. Taki z tym myk. I samo francuskie podobno. :D

Chinol_180 To co z linka dałeś ,owszem jest ok, i pasuje, ale do sowy2 ale nie do magnusa solatio. zasada ta sama, ale inne ułożenie kabli w kostce, i kolorystyka kabli.

A widzisz, a nie mówiłem z tym dachowcem. Kłaczek jam jest. ;-)
*
Jesteś kumaty gościu, grzebaj, jakoś dojdziesz do sedna problemu. Inaczej, to roczek szybko minie i znowu będzie maj roku następnego. :(

Nie wiem czy kumaty czy nie, ale i tak nie zmienia to fakty że przydały by sie zdjęcia tego mostka, bo przez kobinacje mozna uwalić np; moduł,a ja osobiście wole coś naprawić niż zje****.

A ile to jest 2+2 =? 4 czy pięć heheheeh

problem rozwiązany.
owa kostka i jej zwora służą nie do odpalania, tylko do gaszenia.
Jeśli zworka jest, można odpalić silnik i zgasić.
Jeśli zworki nie ma,silnik odpali, ale nie można zgasić
mam to samo w mojej sowie 2

dla mnie to totalna bzdura ale niech będzie .

Jak mnie to cieszy, że to jednak ogarnałeś. ;-)
*
Przy takim jednym chińczyku kiedyś pół dnia spędziłem, bo dzieciak zwalił takiego na beton i konieczna była rekonwalescencja całego zespołu przełączników manetki lewej. Dokonałem swoistej rzeźby artystycznej (nic nie pasowało z zamiennika, poza mocowaniem i było konieczne cięcie, szukanie właściwych obwodów i w następstwie lutowanie miękkie), ale tłucze się taki dalej tą chińszczyzną pewnie do dziś.
*
To do następnego... *męczenia kota*. ;DDD

wiem o tym
problem rozwiązany.
owa kostka i jej zwora służą nie do odpalania, tylko do gaszenia.
Jeśli zworka jest, można odpalić silnik i zgasić.
Jeśli zworki nie ma,silnik odpali, ale nie można zgasić
mam to samo w mojej sowie 2
tak więc problem tkwił po stronie silnika. złe ustawienie .ot tyle

dla mnie to totalna bzdura ale niech będzie .