Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem Benyco Tekken 125 z 2017 (wtrysk)
Przejechałem na nim ponad 1000km i zaczynają się pierwsze “mankamenty”, na które zaczynam zwracać uwagę.
W związku z tym mam kilka pytań.
-
Wydaje mi się, że mam za duży luz na rolce gazu, nie wiem jaki ten luz powinien być, ale bez działania na silnik mogę przekręcić manetkę o około 1,5-2cm. Po przekręceniu ciut dalej czuć szarpnięcie - jakby uderzenie, nie ma takiego jakby płynnego przejścia
-
Podczas jazdy słychać obijający się łańcuch, sprawdzałem naciąg i wydaje się być naciągnięty prawidłowo. Najbardziej dokuczliwe jest to przy zmianie biegów (bardzo głośny metaliczny dźwięk) i przy jeździe z pasażerem (nasila się)
-
Po puszczeniu manetki np. na 5 biegu motocykl zaczyna strasznie zwalniać jakby hamował. Wiem, że bez dodawania gazu nie będzie jechał, ale czy nie powinien zwalniać wolniej?
-
Tekken ma wbudowane automatyczne wyłączanie silnika po rozłożeniu nóżki, chciałbym się tego pozbyć, chociażby po to, żeby rano go rozgrzać podczas postoju (ubranie się, wyprowadzenie z garażu itd), czy odłączenie kabla przykręconego do nóżki rozwiąże sprawę?
-
Przyglądając się budowie silnika zauważyłem wystającą żółtą rurkę, która nigdzie nie jest podpięta co to może być? Nie powinna być gdzieś podpięta?
Póki co tyle, z tego co pamiętam. Jak sobie coś przypomnę to dopiszę.
Proszę o pomoc z powyższymi “problemami”, czasem zastanawiam się, czy nie jestem przewrażliwiony na punkcie tych “usterek”. Może tak powinno być? Nie wiem, mój pierwszy motocykl