Lepsze chłodzenie skutera chłodzonego powietrzem

Siema, ostatnio przerobiłem mojego skutera 4t z 50 na 72ccm i aktualnie go docieram. Zauważyłem że bardziej się nagrzewa i nie wiem czy to dlatego iż jest na dotarciu czy po prostu ma większy cylinder i więcej ciepła wytwarza a więc postanowiłem zwiększyć, uleprzyć jego chłodzenie i mam pytanie czy np chwytak powietrza coś daje lub większy wentylator “sportowy” coś da?. Macie może jakieś inne pomysły gdyż lubię jeździć w trochę dłuższe trasy i nie chcemy robić przerw co 10km. Proszę o pomoc i wasze propozycje

chwytak+ wyższy wentylator w wyższej obudowie
jeżeli nie złożyłes silniak za ciasno - bo i taka jest opcja

A jak bym dał narazie tylko ten chwytak i leprze wiatrak to dało by to coś? Bo obudowę to nie wiem czy większą znajdę i czy będzie pasować

znajdziesz. i bedzie pasować. chwytak wiele nie zmieni

Wydajniejszy wentylator: https://www.racing-planet.pl/314-wiatrak-wentylatora-naraku-racing-czerwony.html

Zmierzyłem wlot powietrza do wentylatora i ma on 9cm i czy to też utrudnia wlot powietrza? Czy nie jest on za mały? Czy raczej wystarczy

raczej wystarczy

Dodam też że ten sportowy wentylator ma 4 dziury na śrubki a ja mam na 3

Przepraszam jednak ma na 4 dziury

Mam pytanie czy ten wiatrak https://motor-x.pl/wentylator-pradnicy-str8-oversize-czerwony-cpi-keeway-minarelli-lezace-ac,p.html
Będzie tak samo dobry jak tamten poprzedni gdyż łatwiej mi z dostępnością

to jest do 2T i wymaga wyższej obudowy - wiem bo mam taki.

A jeżeli dał bym taki sam jak mam ale większy wentylator to będziesz lepiej chłodził? Np od skutera 125 i jeżeli by się zmieścił w obudowie to czy zadziało by to?

Wombaty co o tym sądzisz?

nie zmieścisz

Odpowie mi ktoś?

A jakbym zmieścił to dało by to coś?

jakbyś zmieścił to by coś dało - przecież cały czs mówimy o większym wentylatorze. Na litość…

ALE NIE ZMIEŚCISZ.
w GY6 125cm wentylator ma średnice 137mm a w 50cm ma 111mm i w 125 rozstaw śrub to chyba 53mm a w 50cm to 47mm. Jest też z 10mm niższy. No ileż można o to samo pytać.