Legalna rejestracja motocykla 125 jako motorower?

Witam, potrzebuje na dojazd do pracy moto. I tutaj moje pytanie. Moze dosc ciekawe :) Chcialem i juz nawet myslalem nad kupnem motorowerku. Juz wybralem nawet model. Dzis jednak mi przyszlo do glowy, ale czy napewno motorower? Juz pisze o co chodzi... jako iz prawko obecnie pozwala po 3 latach od zrobienia jezdzic na 125 bez dodatkowych uprawnien, a mi wiecej nie bedzie potrzeba. To czy jest sens ten motorower na te 2-3 lata kupic? Czy nie bardziej oplaca mi sie kupic motor 125 z zalozonym kagancem i na 50 zarejestrowanym. A pozniej zdjac ten kaganiec i przerejestrowac na 125? Jeden sprzet, jeden zakup? Nie zalezy mi na Vmaxach i innych pierdolach. Tylko o komforcie nie stania w korku.

Jednak mam pare watpliwosci. Jak to wyglada w praktyce? Da sie legalnie taki motor kupic? Przerejestrowac na 50 i jakie sa realne koszta? Czy sa jakies nieprzyjemnosci z tego plynace? Chce legalnie ten kaganiec zostawic. Ale masa mlodych ludzi omija tak prawno i jezdzi na 125/50 bez niego. Mieszkam w duzym miescie, jestem dosc powaznym juz facetem i nie mam zamiaru odpowiadac za brak uprawnien. Moze ktos jest w stanie mi pomoc?

Z gory dzieki wielkie

taki motor nie jest legalny. nawet z kagańcami nie jest legalna 125 zarejestrowana na 50.
Takie zarejestrowanie to przewał w papierach a odkręcenie tego jest kosztowne i kłopotliwe bo to zmiana klasyfikacji pojazdu.
Figurę pt lawirowanie na granicy prawa wykonujesz na własne ryzyko. To jak jazda odblokowaną 50tką albo przerobioną na 70-90cm. Konsekwencje są głównie finansowe w razie wypadku bo można podważyć twoje OC i bulisz wszystkim z własnej kieszeni. Kłopoty na przeglądach i jak sie trafi bardziej kumaty patrol to też ci go mogą zatrzymać dokumenty od pojazdu (lub pojazd).

100% racji Wombat.
Wybij sobie z głowy Bigu tego typu kombinacje, bo to proszenie się o kłopoty i niestety znam z perspektywy drugiej osoby konsekwencje jazdy na czymś takim.
Legalne przeprowadzenie 125 na 50 ccm to mega ścieżka. Musisz wymienić silnik, nie tylko założyć kaganiec. Następnie udać się do diagnosty, który musi jakimś sposobem sprawdzić czy to faktycznie 50 ccm jeżdżące 45 km/h. Potem dopiero mógłbyś go zarejestrować wraz z nowym wyciągiem z homologacji (tylko kto ma taki wyciąg wydać?).
W drugą stronę byłaby dokładnie taka sama sytuacja.

I jeszcze jedno do przemyślenia... Czy wielu z Was (tu na formum), trzyma sprzęt powyżej 3 lat?
Kup 50, naucz się poruszać, odpękaj te trzy latka i zmień na inny/większy/kolejny wymarzony sprzęt.
Czy warto? Jeśli to duże miasto i chcesz unikać korków, to warto. Wydaje mi się, że po tych 3 latach (nawet gdybyś już miał uprawnienia i posiadał 125) i tak będziesz kombinował z jakąś zmianą, na większe, szybsze, lepsze, ładniejsze, a może nowsze - po prostu :-)

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Nie no za stary i zbyt rozumny jestem na taka zabawe. Stad pytanie, chce legalnie jezdzic. No to zostaje motorowerek. Zawsze pozniej mozna go zostawic. Jeszcze raz wielkie dzieki.

Z tym oswojeniem się z jednośladem to nie jest przesada. Już 125-tka w niektórych sytuacjach drogowych, może być groźna, gdy jest nieostrożnie traktowana. Wiem po sobie. Pełny sezon przeturlany w mieście na 50-tce, to było bezcenne doświadczenie. Teraz na 125-tce jeździ mi się dużo pewniej i spokojniej. Jeżeli na tym nie poprzestanę, to i tak warto było stopniować sobie zdobywanie doświadczenia. Powodzenia na nowej ścieżce... ;)))

Bigu, też tak myślałem.
Kiedyś byłem pewien, że mnie nie interesują dwa kółka, potem, że wystarczy mi skuterek - taki zwyczajny, prosty na dojazdy do pracy (chociaż już 125) i dał bym się pokroić, że nie zmienię, bo po co... No właśnie, po co... Teraz mam też 125, ale już motocykl, bo kombinuję przymiarkę do A, żeby mieć większy skuter. Stary jestem, ale zabawa trwa :-)

Z wchodzeniem w większą pojemność jest tak, że potrzeby rosną to raz. A dwa, że doświadczenie się zwiększa. Duże maszyny są dla świadomych kierowców - świadomych swoich umiejętności i możliwości pojazdu. Jeśli któryś z tych dwóch elementów jest ci obcy przy przesiadce, znaczy, że jeszcze za wcześnie.

Czyli jak rozumiem problemem jest tutaj zapis o pojemnosci a nie o mocy ? Bo na portalach z ogloszeniami mozna znalezc deklaracje legalnych dealerow motocykli ze sa w stanie przygotowac dowolne moto np. na kat. A2 ? Jak rozumiem zmniejszana jest wtedy moc (jakis dlawik) ? I jak rozumiem wynika to z zapisow ze na A2 ograniczenie polozone jest na moc nie na pojemnosci?

Krzysztof Zi... napisał:

Czyli jak rozumiem problemem jest tutaj zapis o pojemnosci a nie o mocy ? Bo na portalach z ogloszeniami mozna znalezc deklaracje legalnych dealerow motocykli ze sa w stanie przygotowac dowolne moto np. na kat. A2 ? Jak rozumiem zmniejszana jest wtedy moc (jakis dlawik) ? I jak rozumiem wynika to z zapisow ze na A2 ograniczenie polozone jest na moc nie na pojemnosci?

Dokładnie tak. W przypadku A2 nie chodzi o pojemność.
Inaczej jest w przypadku motorowerów - jest określona pojemność i prędkość, a nie moc. Stąd motorower może mieć 3, albo 6 KM, jednak nie ma prawa jechać szybciej, niż 45 km/h.

Musisz też uważać na ogłoszenia typu "125 zarejestrowane na 50". To zwykły przekręt i w razie W nie pomoże tłumaczenie, że "ja nie wiedziałem, że to 125".

Chwila, bo się pogubiłem. Z tego co piszesz wynika, że masz świeżo zrobione B, tak? Nie masz A,A1,A2, czy B minimum od 3 lat? Czyli przez najbliższe 2-3 lata zgodnie z prawem możesz latać motorowerem do 50cm i samochodem. Potem 125 do prawie 15KM (zależy od masy). To, co oferują sprzedawcy ciebie nie dotyczy, oni ograniczają np. moc w 650 prawie o połowę, żeby się łapać na granicę A2, ale też całkiem oficjalnie odblokowują 50. Kłopot w tym, że to nie oni odpowiadają za te modyfikacje, tylko Ty, jak użyjesz sprzętu bez posiadania właściwych uprawnień.

Jak widzę nawet eksperci tu dają błędne dane.