Witam spadł mi łańcuszek rozrządu w skuterze ,,chinczyk" . Mam pytanie czy jest jakis sposób żeby go samemu założyć bez rozbierania silnika? Jestem konpletnie zielony w tych tematach a do mechanika dalego :/ z góry dziekuje za odpowiedź:)
Jeśli sam spadł, to coś masz z napinaczem albo łańcuszek już jest do wymiany. Jeśli do wymiany, to rozpoławiasz silnik - niestety. Samo *spadł mi łańcuszek* nic nie mówi. Oddaj mechanikowi jeśli jesteś zielony, bo albo to będzie drobiazg albo kupa roboty i możesz nie dać sobie z tym rady.
Dziękuję za szybka odpowiedź mam zamiar oddać w ręce mechanika ale muszę ogarnąć transport mieszkam na wiosce a najbliższy mechanik ok 15km :/ dlatego próbuje znaleźć rozwiązanie. W Internecie szukałem długo ale ciężko znaleźć informacje:(znalazłem taki wpis : ,Prawdopodobnie będziesz miał niemały problem, żeby go z tej przerwy teraz wyciągnąć, i jeżeli nie dasz rady tego zrobić to masz 2 wyjścia:
- rozebrać silnik,
- ściągnąć wariator, za nim będzie uszczelniacz, najlepszym wyjściem będzie wyciągnięcie go, oczywiście wtedy się zniszczy i będzie trzeba kupić nowy (2zł), ale wtedy jest już bardzo prosto wyciągnąć i nasadzić na zębatkę łańcuszek, ewentualnie kombinować wygiętym drutem bez wyciągania, ale to raczej bez sensu. " z i moje pytanie czy po zdemontowaniu wariatora dostanę sie do tego łańcuszka bez problemu, zeby go założyć na te zębatke?
O metodzie z wydłubywaniem uszczelniacza z wału nie słyszałem i nie wiem czy tak się da - może?
.
.
Jeśli tak się da, to po wydłubaniu uszczelniacza miałbyś miejsce między *niebieskim* a *czarnym*. I może by się udało.
Pierwsze, to musisz zorientować się dlaczego spadł łańcuszek (wyciągnięty czy uszkodzony napinacz) i czy spadł z wału czy tylko z wałka rozrządu. Dowiesz się zdejmując pokrywę głowicy (będziesz widział wałek).
Dziękuję bardzo :-) jutro spróbuje mam nadzieję ze się uda.
Dasz rade ;) na początek rozkręcilem napinacz, pokrywę zaworów, klawiaturę zaworów jak odkręcisz klawiaturę wyciągnij wal rodzadu potem załóż ten łańcuszek na zębatki jak nie będzie chciała wejść uzuj długiego śrubokręta powinien wejść mi weszło bez problemu potem skręcasz wszytko pamiętaj o ustawienie rodzadu i powinno być ok jak nie to do będziesz musiał wymienić łańcuszek ponieważ jest już zbyt rozciągnięty musisz silnik na pół wyciągnąć wal i go złożyć powinnesc dać radę mam 14 lat i zrobiłem to sam wiec powodzenie jak coś nie wiadomo pisz śmiało :D
Daj do mechanika a wcześniej kup nowy bo ten jest do D inaczej sam z siebie by nie spadł,a do wymiany nie trzeba rozpoławiać wystarczy miec zakówarkę do łańczuszka rozrządu,rozpiąć stary, dopiąć do niego nowy,przeciągnąc nowy w miejsce starego,stary odpiąć i wypier.... nowy skuć i po sprawie jak powiedziała postytutka pod prysznicem:D Jak nie masz możliwosci pożyczenia zakuwarki profesjonalnej to kup do zakówania łańcuchów rowerowych są od 15zł w górę.