ładowarka do akumulatora skutera

witam
mam baterie w skuterze 12V , 6,5A , napisane na niej jest,że powinno się ją ładować :
-standard 0,7A 5-10 godzin
-szybko 3A 1 godzina
Kupiłem taką oto ładowarke :

http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_storeId_10001_catalogId_10151_productId_263941_langId_-1_categoryId_165547

naładowałem sobie rozładowaną baterie i jest z nią jak narazie okej , ale facet w serwisie yamahy powiedział że to za mocna ladowarka bo ładuje 1,25A na godzinę i bateria się w środku gotuje i się zepsuje ,
nie wydaje mi się żeby miał racje a Wy co o tym sądzicie ?

Skoro naładowałeś i nic się z akumulatorem nie stało to znaczy, że ładowarka jest w porządku.

no własnie , ale on powiedział , że za mocna , z drugiej strony na baterii jest napisane,że szybkie ładowanie 3A*1h to co wtedy się nie zagotuje skoro to jeszcze wiecej niz 1,25?

przy 3A napewno sie zagotuje.

to dlaczego napis na baterii 3A*1h pozwala na ladowanie 3A ?

Generalnie zasada jest taka, że im mniejszym prądem i im dłużej się ładuje tym lepiej. Mniej się zużywają płyty (elektrody) akumulatora - następuje mniejsze ich zasiarczenie.

Ja jeśli ładowałbym dużym prądem to tylko tyle żeby zapalić silnik gdybym się śpieszył i potem ładowałbym alternatorem.

po zaglebieniu się w temat rozumiem że im mniejsze ładowanie tym lepiej ale 1,25Aph to też nie aż taka duża róznica od 0,7 ? :)

nada się na szybkie doładowanie
ale nie do głębokiego rozładowania bo ugotujesz płyty w małym aku