Zaraz będę podłączał akumulator do ładowarki, jest to prostownik samochodowy z opcją ładowania 60A.
Czy nie przeładuje czasem akumulatora zostawiając go na całą noc z taką mocą ladowaniaż
Ile mój akumulator powinien mieć amperów po załadowaniu, bo mam tam amperomiećrz i bym miał orientacje:)
Powiem ci tak: NIE PODLACZAJ NAWET!!!1 ja mialem ladowarke 12Amperow i dupa po 3h ladowania ako do kosza… Kup sobie ladowarke do ako motocyklowych czyli gdzieś 6ah max
na całą noc i ładowanie 60aż nie za dużo? do skutera powinien ładować chyba 6a jak się myle to poprawcie ale 60A to na 90% za mocno i przeładujesz.
Znalazłem w garażu inny prostownik, ile taki czymś mam ładować akumulator?
Foto:
ile to ma A ladowania ? To nie chodzi ile ladowac… Musi byc male ladowanie… To nic ci nie da ze np. 12 aH naladujesz ako 4 ah szybciej… Nie nie nie… Spieprzysz ako i tyle…Musi byc ladowanie max 6aH i ladujesz kolo 10h i styka… Nie baw się w takie majstrowanie z wiekszymi prostownikami bo mozesz tylko gorzej na tym wyjsc. A jak nie masz to kup. Tanszy niz ako i na nastepne razy się przyda
Z tego co na nim pisze to ma 6A ładowania.
Kurde ludzie. Trzeba ładować 1/10 pojemności aku, czyli przy pojemności aku np. 5ah trzeba ładować 0,5a. Ja swój ładowałem 2a i też się spiepszył. Trzeba kupić specjalny. Dziękuję.
To trochę dziwne co mówisz, bo podładowałem 30min ten akumulator i teraz elegancko wszystko śmiga.
Do zamknięcia
No wiesz mi też śmigał, do czasu, nie jest tak że ci zaraz eksploduje, powoli ale się zepsuje. Ja słyszałem bulgotanie podczas ładowania 2A więc te ścianki się pogięły i aku to wyrzucenia, a miało może z pół roku, w zimie się rozładowywało, więc je co jakiś czas ładowałem i dupa.
[ Dodano: 29-06-2009, 22:48 ]
Tzn. Zaraz po naładowaniu było luks, ale po 3 godzinach już rozrusznik nie kręcił, więc odradzam korzystanie z samochodowych prostowników i radzę kupić motocyklowy, bo wielu się pewnie kiedyś przyda jeszcze.
wszyscy gadacie bzdury , jak najbardziej można korzystać z prostowników samochodowych, tylko muszą mieć regulacje , ja mam PRL’owski prostownik , i ma regulacje , i trzeba patrzeć jaką pojemność ma dane aku , z reguły są to 4,5 Ah , ja wcisnąłem 7,5 Ah
ja chyba miałem regulacje ale już nie działa, to dodadkowo podpinam mu żarówkę
ja swoje aku ładuje prostownikiem samochodowym i nic…jeszcze ustawiam na “traktor” xD i ładuje się cała noc jak się naładje to się wyłancza sam prostownik wiec nie wiem o co chodzi tylko jak ładujesz to wyciagnij te korki
No widzisz gmax, on ci się sam wylacza jak czuje ze jest naladowany ;d ale niektore tak nie robia ;D
Mi tak mówili w serwisie Yamahy że musi być jedna dziesiąta pojemności.
zwykły prostownik taki tez co ladujesz traktor. tak zgadzam się z gmax :mrgreen: na cala noc i do przodu. pozdro
co za łosię co niektórzy…
Aku się ładuje tak jak kilku juz powiedziało na 1/10 pojemności, czyli jak masz aku 5Ah, to ładujesz prądem 0,5A i tyle! Większy prąd też naładuje, nawet szybciej, ale spierdzieli Ci aku i tyle.
Nie słuchaj pajaców, co mówią, żebyś ładował 50A najlepiej, bo szybciej.
A co do długości ładowania, to chyba przy ładowaniu 1/10 przyjmowało się 10-12h, ale tu pewien nie jestem. Ale na pewno coś koło tego.
o co ci chodzi, przecież jest dobrze ja mam aku juz rok i trzyma elegancko wiec nie wiem o co ci chodzi...nic mu się nie stało takie bla bla bal, ze trzeba 1/10 mozesz ale po co jak można szybciej i tez się naładoje i nic się nie stanie oczywiscie jak ci się zam wyłaczy :roll:jacob555 napisał:
Nie słuchaj pajaców
obojętnie, czy Ci się wyłączy, ale i tak nie powinno się tak robić. Nie mówimy przecież o przeładowaniu aku w tym momencie, tylko o prądzie ładowania.
No jedno aku mi wytrzymało 2 lata a drugie 7 miesięcy takim sposobem jak ładowałem 2A przez 3 godzinki. Kilka razy i aku poszło, i powód był ten sam, sprawdzali fachowcy z serwisu Yamahy bo na gwarancję oddawałem.
Postanowiłem jednak podłączyć ten akumulator do prostownika,ładował się tak z 3h i zszedłem do garażu żeby zobaczyć czy prostownik jest jeszcze w całości
I powiedzcie mi jedno, czy podczas ładowania ma bulgoczeć w aku?