Przedstawię Wam krótko historie tego problemu. Otóż brak ładowania mam w skuterze Piaggio, akumulator kupiłem nowy po jakimś czasie (nie długim) rozładowuje się. Kontrolka aku cały czas świeciła. W końcu dałem skuter do elektryka, pow mi że regulator napięcia do wymiany. Kupiłem używany ale sprawny regulator napięcia. Elektryk mówił że przy stacyjce był jakiś kabel przepalony i przez niego spalił mi się regulator także ten drugi co kupiłem, ale kontrolka już nie świeci, bo “naprawił” ten kabel. Twierdzi że to nadal regulator napięcia do wymiany bo tamte zostały przepalone przez ten nieszczęsny kabel. Co o tym myslice? Gdy zdejmuje klema od akumulatora na chodzącym silniku skuter nie gaśnie, ale brak świateł bo światła z aku są. Co może być przyczyną? Rzeczywiście regulator napięciaż Ktoś mi doradził bym sprawdźił stojan alternatora (prądnicy)
Gdy zdejmuje klema od akumulatora na chodzącym silniku skuter nie gaśnie,
nie ma powodów, zeby zgasł bez aku :P
Ktoś mi doradził bym sprawdźił stojan alternatora
też bym tak radził :P
Sprawdź też jakie napięcie na klemach jest na włączonym silniku.
[ Dodano: 2009-01-08, 15:20 ]
może tez byc instalacja elektryczna uszkodzona.
Dokładnie przepatrzył bym instalacje kabel po kablu, u mnie też nie było ładowania nowa instalacja i ładowanie jest być powinno. A jak światła przednie się palą?
Napięcie na włączonym silniku powinno wynosić 14V? To ja miałem coś 12-13 wiem że nie tyle co powinno być już nie pamietam tych pomiarów. A co do stojana prądnicy to jak go sprawdźić? Trzeba koło magnesowe ściągać? Światła pobierają prąd z akumulatora dlatego m.in. aku szybko siada. Jak aku rozładowany to światła nie działają mimo włączonego silnika. Teraz odpalałem skuta bo już chwile nie był palony i kontrolka od aku dalej świeci tam mi zrobił ten elektryk. raz świeci raz nie pewnie zwarcie jakieś, źle kable połączył pic na wode
Napięcie na włączonym silniku powinno wynosić 14V?
Około 12,8 powinno być. Wtedy znaczy, że ładowanie jest OK :P
. raz świeci raz nie pewnie zwarcie jakieś, źle kable połączył pic na wode
Mozliwe. Sprawdź elektrykę i jeszcze raz regulator :P
12,8V hmm w każdym bądź razie miałem mniej a ładowania nie ma skoro aku pada. tak, sprawdze ten kabelek
jak chodzi silnik, to powinno być w idealnej wersji 14,4V :mrgreen:
W każdym bądź razie na pewno więcej niż 12V
tak też mi się wydawało że coś 14V corey93 nie wprowadzaj w błąd. Przejdźmy do sedna. Jaka może być przyczyna? regulator? jak sprawdźić ten stojan prądnicy czy dobry jestą O co kaman
Kolego, sprawdzałeś bezpiecznikiż Sprawdzałeś te kable co zaraz od aku idą ??
1. Sprawdź bezpieczniki
2. Sprawdź wszystkie styki
- bezpieczniki nówki
2. a styki, kable były sprawdzane
Jak aku rozładowany to światła nie działają mimo włączonego silnika
Prawdopodobnie masz coś z elektryką światła powinny być bez względu czy akumulator jest czy go nie ma.
corey93 nie wprowadzaj w błąd.
nie wprowadzam w błąd. Jeśli jest minimum te 12,8V to wszystko jest OK. :roll:
a i światła powinny dzialac bo one dostają prąd z prądnicy bezpośrednio. No chyba, ze masz zapłon bez cewki świetlnej w co wątpię :P
Ok. Dzięki za odp. Chyba nie pozostaje nic innego jak oddać go do sprawdźonego elektryka.
pozdro
Myślę że moza zamknąć
ZAMYKAM. SiWy