Witam.
Posiadam (Nie dawno nabyty)Xciting-a 500i 2007r.w którym nie świeci kontrolka ładowania akumulatora a ładowanie jest.Sprawdzałem miernikiem i po dodaniu gazu napięcie wzrasta do +- 15,8Volta ,i gdy są właczone światła mijania to też widać że jaśnieją wraz z narastaniem obrotów.W czasie eksploatacji wszystko działa dobrze(ale nie świeci).Myślałem że spalona jest dioda i to jest przyczyną,ale dzisiaj chciałem odpalić po długiej przerwie i trochę był rozładowany akumulator więc kręcił bardzo słabiutko wręcz miał problem z jakimkolwiek obrotem silnika 2 razy "pyrknął" i nie odpalił ale co dziwne zapaliła się na moment kontrolka ładowania co mnie bardzo zdziwiło .Pozostawiłem go na chwilę w spokoju aby nie zalać Swiecy .i po kojejnym podejściu odpalił ale już kontrolka nie odezwała się .I co to może być ?
A sprawdziłeś przewody od tej diody? :p
Dzięki Michał.
Na razie to jeszcze nic nie sprawdzałem,bo zostawiam to na późniejszy termin a teraz zbieram info.Jeżeli możesz więcej na ten temat podać szczegółów to z góry dziękuję.Jeszcze jedna sprawa co mnie nurtuje -w czasie ruszanie słychać takie lekkie "jękniecie" w tylnej przekładni a jak ruszam bardzo ostro (na dużym gazie) to to raczej nie występuje.
Jest to 2T czy 4T? Wiesz moze w jakim stanie jest pasek? Być może to poprostu przekładnia wydaje taki dźwięk ;)
Jest to silnik 500cm 4T .Stan paska,rolek wariatora,i sprzegła odśrodkowego planowałem oczywiście sprawdzić w czasie przerwy zimowej.Za wszystkie sugestie bardzo dziękuję i z pewnością podzielę się szczegółami bliżej wiosny.Tez słyszałem że pe przekładnie lubią wydawać taki dźwięk.POzdrawiam.
W sprawie kontrolki ładowania to wygląda tak:
Kontrolka ładowania zapala się w przypadku gdy akumulator słabo trzyma i próbuję uruchomić skuter (zaświeca się symbol akumulatora) ,a gdy podładuję akumulator to wówczas nie pali się nigdy .
Mam pytanie -może tak ma być!??????
widocznie.
Przez rok nie znalazłeś odpowiedzi?;)