Kymco s9 60km/h przy 10tyś obrotów

Otóż moje kymco po wymianie wydechu na tecnigas next-r I zmianie rolek na polini 7,7g osiąga maksymalnie 60km/h przy 10tyś obrotów, skuter startuje od około 5tyś obrotów i do 8tyś obrotów idzie jak burza aż czuć szarpnięcie na 8 tyś obrotów trzyma się dwie sekundy jakoś I czuć znowu lekkie przyspieszenie I osiąga 60km/h i później łapie maksymalne obroty i “odcine” czego to może być wina? Niedługo mam zamiar kupić czerwona centralke top racing i sprezynki tez top racing czerwone do tego gąbkowy stożek i dysze 92 z nadzieja ze to cos pomoze
Kymco Super 9 LC 2008r

musisz zrobić kreski flamastrem na wariatorze i zobaczyć ile z tych kresek zetrze ci pasek. z opisu wynika że masz za lekkie rolki i nie moga otworzyć wariatora

A ile tych kresek zrobić? I w którym miejscu na tym wariatorze?

Strasznie dziwne że są za lekkie ponieważ wszyscy polecali 6-7,5g bo niby najlepsze więc specjalnie wziąłem 7,7g I dodam że na starych rolkach seryjnych chyba 8,4g było to samo po zmianie rolek leciutko się przyspieszenie zmieniło

Aaaa I zmienił się próg ponieważ teraz leci do 8tys I przez te 2s trzyma te obroty A wcześniej było to cos koło 7tys

tak, to miłe. ale bez znaczenia co polecali inni w innych przypadkach.
zrób kreski na wariatorze i sprawdź

I po jakim czasie sprawdzić te kreski?

po 3 minutowym przejechaniu się. Masz sie do maxa rozpędzić i wtedy zobaczyć czy pasek starł kreski niemal do krawędzi wariatora czy też sie zarzymuje bardzo daleko od krawędzi.
Jeżeli wchodzi na maxa a jedzie 60 to znaczy że się że pasek slizga i/lub jest za wąski albo ślizga się sprzęgło.
Jeżeli nie wchodzi na maxa to znaczy że rolki są za lekkie, centralna jest dla nich za mocna, pasek jest za krótki lub zacina się korektor (albo masz usterke wariatora - rant np na talerzach, luzy na tulei…itd).
Tak jak tu to dużo za dużo tej kreski zostało. Powinno być około 5mm a nawet mniej

Dzięki bardzo:D

Kreski nie starły się ani trochę, czyli co to oznacza? Wydaje mi się jeszcze ze mam za luźny pasek

Oznacza to tyle, że talerze nie schodzą się tak jak powinny. Może to oznaczać zużyty wariator, za długi pasek lub za twardą sprężynę centralną albo wszystkie te rzeczy na raz

albo za lekkie rolki.

co to znaczy “ani trochę”? ile od środka jest starta kreska?
skoro jedziesz 60km/h to jednak pasek sie musi wspinać na wariatorze do jakiejś wysokości

Dzisiaj wsadziłem stożek I sprezynki sprzęgła +50 I dociskowa +50% I skuter startuje jakoś od 8tyś po czym opadają troszkę chyba te obroty i ładnie płynnie się zbiera do tych 60km I chciałem dziś zamówić rolki tylko nie wiem jaką wagę, myślę nad 9g

Dociskowa +47% **

I jutro sprawdze znowu te kreski bo wydaje mi się że starły się całe Ale nie jestem pewien bo nie sprawdzałem i mogłem ręką je zetrzeć

+47% w stosunku do czego? :smiley:

Oznaczenie twardości sprężyny dociskowej?

nie. jest to oznaczenie niczego ponieważ nie wiadomo co jest punktem odniesienia.
Wiec tu kupowanie sprężyn +25%, +40% albo +2000rpm to takie troche strzelanie na oślep. I te cwaniaczki w sklepach o tym wiedzą.
Wiec sprezyna +40% od jednego dostawcy/firmy może mieć zupełnie inne parametry niż spręzyna +40% od innej firmy.
Wiec albo znasz jej siłe w kg albo to kompletnie na oślep zakup i podawanie że masz sprezyne +40 nie wnosi nic. Jedyny sensowny pogląd daje oznaczenie w ramach 1 producenta. Np S6 ma spręzyny SOFT, Medium i HARD i faktycznie soft jest miększa niż Medium a ta jest miększa niż Hard.

Niestety ale takie oznaczenia ma top racing, +47% dociskowa jest to czerwona sprężyna I najtwardsza od tej firmy, dlatego też napisałem te oznaczenia co miałem napisane na mielochu.