No więc tak...Mój sprzęt to Kymco Nexxon 50. Jak był nowy śmigał licznikowe 80km/h bez żadnych problemów. Przejeździłem nim 2,5 roku bez praktycznie dnia przerwy, zima , lato po prostu non stop. Osiągi trochę spadły i jeździł max 70km/h. Postanowiłem wymienić cylinder na większy tj 72ccm. Cylinder zmieniony, nowa głowica, nowa dysza i kruciec, nowy gaźnik większy, pali z dotyku, wyregulowane zawory i gaźnik a on dalej max 70km/h :( Już nie mam pomysłów co może być jeszcze nie tak że nie chce jechać z większą prędkością bo tyle to jechał na 50ccm. Poradźcie coś koledzy bo już skończyły mi się pomysły. Nawet zębatki zmienione na różne i zdawcza i tylnią i jak bym nie założył to i tak dalej 70km/h tylko...Zaznaczam, że nie jest zablokowany
Dziwna sprawa. Zacznij od sprawdzenia średnicy cylindra który zdjąłeś-czy jest na pewno mniejsza od nowego (ponoć niektóre 50-tki mają silnik 80cm, a 50 w dowodzie). Skoro zmiana przełożeń nic nie zmienia problem tkwi w układzie silnik-sprzęgło. Może to być problem z zapłonem, źle ustawiony rozrząd lub uślizgujące się sprzęgło. A może przypchany wydech? A może hamulce przytrzymują? A może kumulacja (wszystkiego po trochu)? Masz co sprawdzać. Powodzenia...
Cylinder na pewno nie był większy, na oko to było widać, poza tym głowica nie pasowała stara :)
Tak cylinder mniejszy od tego nowego, wszytko zostało wyregulowane w serwisie, zresztą z Madim spędziliśmy tam cały dzień i patrzylismy co robia po kolei. Hamulce przeczyszczone i onie nie przytrzymuja. Wydech standard, tzn kolanko bo sam tłumik zmieniony ale widziałem na YT ogary z cylkiem 72 i standardowym kolankiem od wydech u smigaja bez problemu koło 90kmh