Witam Mój skuter to Kymco dj 50 . Przyszedł czas na wymianę oleju albo tylko dolaniu. Nie zabardzo orjentuje się jaki to ma być olej przypominam ze to 2-sów. Powiedzcie mi też jak mogę sprawdzić olej ile go jest.
jakiś olej do 2t, dolewasz do zbiornika.
To tylko do zbiornika wlać ten olej do silnika ? bo nie wiem. do mieszanki mam osobny wlew oleju.
Tak, do wlewu oleju do mieszanki. Gdyby nie było dozownika oleju to lałoby się razem z paliwem. A tak to do tego wlewu, który jest najprawdopodobniej pod gumowym korkiem z ikonką oliwiarki.
nie no bo myślałem że wlew oleju do silnika będzie gdzieś na silniku.
W silniku nie wymienia się oleju, bo go tam nie ma. Jedynie w przekładni możesz wymienić.
To czyli mam kupić olej do 2T i wlać go tam do wlewu oleju tak ? Bo ja tam także wlewałem tego oleju Mixol czy jak mu tam. ?
Mixol to możesz do simsona lać albo do komara.... Nalej mu castrola lub motula ;)
No spoko ale do 2t castrola
Olej do mieszanki smaruje również silnik, nie ma osobnych olejów do silnika i mieszanki. Jeśli na czas nie dolejesz oleju to zatrzesz silnik.
Możesz też kupić Elfa, Orlen Platinum... Byle półsyntetyczny do 2T.
Dobra ile będzie tak kosztować ?
Między 24 a 30 zł. Jesli mieszkasz w Warszawie to na Szyszkowej 35/7 masz hurtownię olejów Alcor. Castrol 28 zł, a Elf 27 za butelkę litrową. Na Orlenie i Bliskiej (co prawda nie każdych) Platinum Moto 2T kosztuje 25 - 27 zł.
Ja z Opolskiego więc jakoś dopatrzę. Więc mówicie ze kupić castrola do 2t i do tego wlewu oleju wlać co mam koło wlewu an benzynę ?
Może być Castrol ale nie musi. Najłatwiej bedzie Ci kupić Platinum Moto 2T na stacji Orlenu lub Bliskiej. Poszukaj w okolicy. I dokładnie - obok tego wlewu obok zbiornika paliwa.