No i w końcu sezonu doszedłem do sedna. Licznik przebiegu zakłamuje faktyczne dane. Pokazuje za mało. Faktyczne spalanie Agility 16+ 125
wynosi 3,8l/100. Pozdrawiam.
Czyli tyle samo, co starego KACa 125, między 3,5 a 4,0 :-) A doszedłeś, dlaczego z domu do pracy licznik ma dalej, niż z pracy do domu?
Nie doszedłem bo ledwo co go skończyłem litrażować. Wiadomo- pogoda nie sprzyja. Wrócę do tematu chyba na wiosnę.
Ponawiam temat bo problem się pogłębia. Prędkościomierz działa a elektroniczny licznik kilometrów pokazuje ok. połowy z tego co przejeżdżam. Ktoś może powiedzieć fajnie bo masz mały przebieg, ale nie o to chodzi. Początkowo założyłem temat wysokiego spalania mojego skutera ale spalanie jest OK tylko licznik źle pokazuje. Może ktoś ma taki przypadek, to się da jakoś naprawić?
Stawiam na wadę licznika. Elektroniczny pewnie bierze impulsy z przekładni (a może z koła?). Skoro szybkościomierz dobrze pokazuje, to impulsy ma prawidłowe. Podepnij licznik rowerowy, skalibruj go do średnicy koła, magnesik na koło i sprawdź z fabrycznym czy faktycznie fabryczny źle pokazuje.
Ja mam u siebie licznik mechaniczny, no ale inne Kymco.
Co tu kalibrować. Do pracy mam 8750 m a licznik wylicza 4.4 km. Może ktoś wie coś na temat jak licznik przetwarza odległość bo wyświetlacz jest elektroniczny a linka zwykła idzie od koła przedniego.
To znaczy, że linką napędzasz magnes wewnątrz licznika i w nim jest czujnik który przetwarza obroty linki w impulsy potrzebne licznikowi. Tak samo jest np. w licznikach od ‘Grand Vista’ - tam jest i licznik cyfrowy, i szybkościomierz na cyfrach, ale informacja idzie zwykłą linką licznikową. Wewnątrz jest przekładnia:
(Zdjęcie poglądowe z netu)
Wg. mnie masz walnięty sam licznik. Albo nowy, albo szukaj sprytnego elektronika od liczników; powinien ogarnąć.
I właśnie takiej podpowiedzi szukałem. Dzięki:). Muszę wymontować licznik a potem działać dalej
No to żeby nie było zbyt prosto następna zagadka. Jak wracałem z pracy licznik pokazał idealnie dystans. Co wy na to? Kiedyś sugerowałem że może tu mieć wpływ temperatura i to składa się w całość. Rano ok. 2 stopnie a teraz 18. Czy to możliwe?