Kymco 2T stracił moc i v-max. Pomocy.

Witam.
Oto mój problem.
Posiadam skutera marki Kymco Dj 50 2T 1999r. Po dłuższym staniu w garażu przez zimę (nie był jeżdżony, tylko kilka razy odpalony) skuter stracił przyspieszenie i prędkość.
Około 2000 km. temu miał remont kapitalny: wymiana cylindra, tłoka i pierścieni. Dodam, że obroty utrzymuję i kompresje też ma.
Co może być powodem takiej zmiany? Proszę o pomoc i konkretne odpowiedzi bo nie jestem zbyt dobrym mechanikiem w tych sprawach.

Nie jestem pewien ale może to wina rolek na wariatorze? Sprawdź ich stan.

Sprawdz filtr powietrza, przeczyść gaznik ,sprawdz świecę

Mogą być pasek i rolki.

Ok dzięki. Jak sprawdzić czy rolki wariatora ub cały wariator jest do wymiany?

Zobacz rolki czy nie mają spłaszczeń. Jaki jest ich przebieg?

Kisiu skoro skuter przed staniem jeździł normalnie, Troche postał i stracił moc to raczej rolki się same nie zepsuły od stania. Lecz warto to sprawdzić. Poprzeczyszczaj gaźnik, Filtry i sprawdz jak jezdzi

Skuter ma już prawie 26000 km. Kupiłem go jak miał około 18000 km.
Wtedy był w orginale cały silnik i moto latał mi 80-85km/h. Po remoncie prędkość zmalała do 70-75. Przed odstawieniem go do garażu na zimę Skuter leciał mi już tylko 60-65km/h. A teraz jak go odpaliłem to z ledwością 30km/h wyciągał,i nie mógł się wkręcić na obroty.
Filtr filtr paliwa wymieniałem około roku temu, filtr powietrza czysty i suchy. Gaźnik był czyszczony też około roku temu ale do nie niego jeszcze zajrzę.

Dziś zauważyłem, że z końcówki tłumika cieknie małymi kroplami olej.
Działo się tak gdy skuter postał na wolnych obrotach przez kilka minut.
To może być przez zbyt dużą dawkę oleju?

Ok problem został rozwiązany. Powodem był zapchany tłumik.
Dzięki.