Witam Panowie jak wiadomo mam zamiar kupić Ince Street przeczytałem poradniki na temat tego jak się nie naciąć ale zainteresowałem się szczególnie pewną linijką w tym poradniku : http://www.skuterowo.com/chcesz-kupic-uzywany-skuter/
CYTUJE
Kupując skuter sprawdźmy jego osiągi. Jednak nie chodzi tu tylko o prędkość maksymalną. Zbyt duża też nie jest dobra dla naszego przyszłego pojazdu. Może to świadczyć o wielu modyfikacjach, które negatywnie wpływają nie tylko na pracę wszystkich podzespołów, ale również wystawiają nas na odpowiedzialność prawną (dot. silników o poj. 50 cccm).
I tu rodzi się moje pytanie czy jeśli skuter który kupuje jest na dotarciu w połowie (Ma przejechane 800KM) to gdy będę sprawdzał osiągi to sprawdzać tak jak jest w instrukcji na dotarciu (Nie przekraczać 40 czy tam 45 KM/h) czy sprawdzić MAX prędkość bo nic mu się nie stanie... jak sprawdze ile max wyciąga...
Boże, nie zrozum mnie źle ale skoro z ciebie taki znawca to czemu sam nie przetłumaczysz skoro wielokrotnie udzielałeś się w innych moich tematach i wiesz że będzie to mój pierwszy skuter, swoją drogą ciekaw jestem czy przed kupnem swojego pierwszego to tak wszystko wiedziałeś. Nie zamierzasz mi pomóc to się nie udzielaj... Pozdrawiam
300 km to nie dotarty skuter. 300 km to moment w którym można zacząć jeździć normalnie, ale bez dłuższej jazdy blisko prędkości maksymalnej. Seryjne wariatory w chińczykach wycierają się dużo szybciej gdy od początku są katowane. Wzrasta zużycie oleju w 4T co potem prowadzi do zatarcia silnika. Olej osadzony w wydechu sprawi że będzie w nim więcej nagaru i sadzy przez co jego właściwości się pogorszą. Przegrzanie cylindra już na początku będzie skutkowało jego słabą trwałością. Prędkość maks możesz sprawdzić ale nie utrzymuj jej zbyt długo. Maks 5 km.
Jest dotarty. Poza tym, na wszelki wypadek nie ciśnij go max cały czas. Nigdy nie wiadomo. Nie ma wskaźnika skuter dotarty/nie dotarty. Wszytko się mniej więcej szacuje. Co do pierwszego pytania to sprawdzaj na max'a a nie baw się z tym ;) Nic się nie stanie z takim przebiegiem jak będziesz przez kilka set metrów cisnął go z full manetką. V-max ja sprawdzałem przy już jakiś 200km chyba ;D
Jak to ile? No co tych chcesz tym v-maxem robić. Widzisz ile wyciąga i nie ma co 2 km dalej jechać, bo jest granica, której już nie przekroczy. Nie wiem ile możesz z 500m jedź, skuter się przecież nie złamie wtedy ani nie wybuchnie silnik...