Witam wszstkich ! nie posiadam jeszcze skuterka zastanawiam sie nad kupnem uzywanego yamaha majesty 125 ale by miec papiery na 50 . Chciałbym skuterkiem smigac do pracy jak i w jakies nie wielkie wekeendowe trasy na wycieczkę i chciałem was prosic o rade czy taki skuterek byłby odpowiedni ?? Chce dodac ze nigdy nie miałem skuterka zadnego i nie znam sie na tym , nie wiem czy czesci sa dostepne do takiego motorka czy sa drogie czy sie psuje łatwo ? czy moze ktos proponuje jakis inny motorek tak kwotowo to mnie interesuje do 4000zł Jak ktos cos moze doradzic , poradzić prosze pisac :)
Po pierwszem jeśli to Twój pierwszy skuter, to kup 50cm. Nie zrozum mnie źle kolego, ale Ty jeszcze nie umiesz jeździć, motocykl to będzie dla Ciebie za dużo. 50cm to jest idealna pojemność, żeby nauczyć się podstaw i się nie zabić. Tak wiem, 50km/godz to strasznie powoli, zmienisz zdanie gdy się przy takiej prędkości rozbijesz.
A Yamaha robi świetne skutery. Na początek dobry będzie Neo's żwawy i poręczny skuterek. I chociaż niewielki, to zaskakująco wygodny. Jakość dobra, części łatwo dostępne, rzadko się psuje.
Hmm jeśli miałeś już do czynienia z jakimikolwiek jednośladami to jednak sugerował bym zakup 125. Nauka jazdy na skuterku nawet dla kogoś całkowicie zielonego to kwestia kilku wyjazdów :) Kupić 50 do nauki na kilkanaście dni i po tym ją sprzedawać bo ta moc jest jednak za mała to chyba nie najlepsze rozwiązanie ( o ile masz tyle oleju w głowie, że wsiadając pierwszy raz na motor nawet o pojemności 125 nie będziesz od razu na nim jeździł jak na 600). Jeśli jednak nie jesteś pewny co do swoich umiejętności to jednak kupił bym 50.
Agent, nie pisz glupot ;). Ludzie na pierwsze moto wybierają R1 i jeszcze żyją.
Jeśli większość początkujących wybiera maszynki 500 ccm 50 KM, to raczej taka Yamaha byłaby nawet spoko.
Yamaha Aerox
Peugeot Speedfight2/Jet Force
Gilera Runner
Aprilia Sr
Piaggio Nrg
PS. Gilera chyba najwygodniejsza z tych co wymieniłem.