A więc jak większość wie, miałem nieprzyjemny wypadek. W czasie wypadku uszkodzeniu uległ podnóżek pasażera i plastiki. Zdejmując czachę zauważyłem to:
A więc mam pytania.
1. Jak to się dokładnie nazyważ
2. Czy jeśli z PZU dostanę na nową ramę( w związku ze stopką), to czy to uszkodzenie wystąpiła, że tak powiem na ramie, czy to już nie jest stała część ramy?
3. Ile może kosztować naprawa tego?
4. Co to jest to czerwone kółko?
To czerwone jest prawdopodobnie jakaś syrena od alarmu itp. Przynajmniej tak wygląda. A co do ramy to jak będzie rzeczoznawca to musisz się pytać.
Masz rację chyba z tą syreną, bo jak używałem alarmu to z tamtąd wyło. Jest kłopot, bo rzeczoznawca był, i już jest wycena, a pytam czy to wlicza się w ramę czy nie.
No to na ile wycenili ? i będziesz wiedział
Tzn. dzisiaj mieli awarię systemu i dopiero jutro albo w środę dostanę wydruk z wyceną, ale pytam czy to wlicza się do ramy, bo powiedzieli że jak na wydruku za to nie będzie to facet przyjedzie i jeszcze obejży, a jak będzie za ramę to nie wiem czy domagać się jeszcze za to.
Najlepiej się domagaj ile wlezie w końcu za too się ma kaske
Według mnie przednie zawieszenie nie wlicza się do ramy. Teoretycznie nie powinno
No z tym że to jest już nad półką, naprawę będę miał u znajomego, tylko chcę wiedzieć czy to jest część ramy.
przednie zawieszenie nie wlicza się do ramy bo jest to osobny element
konrad451 napisał:
przednie zawieszenie nie wlicza się do ramy bo jest to osobny element ;-)
Popieram ;-)
Rama się kończy na główce ramy, dalej to już przednie zawieszenie :-)
Można się było tego domyślić :-D
Acha, bo ta “rura” odchodzi od kierownicy, tylko nie wiem gdzie rama się z tym łączy. Kurde, muszę na to popatrzeć i czekam na wasze zdania na ten temat.
[ Dodano: 25-05-2009, 21:23 ]
Gdzie jest ta główkażDamianho napisał:
Rama się kończy na główce ramy, dalej to już przednie zawieszenie
[ Dodano: 25-05-2009, 21:24 ]
Czyli mam się jeszcze ubiegać o kasę za zawieszenie/ układ kierowniczy?
Kowal napisał:
ta "rura"
Chodzi o sztycę? :-D
Tak jak pisałem wyżej - rama łączy się z przednim zawieszeniem poprzez główkę ramy w której jest łożysko ;-)
[ Dodano: 25-05-2009, 21:25 ]
Kowal napisał:
Czyli mam się jeszcze ubiegać o kasę za zawieszenie/ układ kierowniczy?
Tak, jak najbardziej :-D
no pewnie, wydój ich ile wlezie za to im płacisz!! Główka ramy to tam gdzie wchodzi ta sztyca połka i tam gdzie są łożyska układu kierowniczego…
Czyli rama jest tylko do “półki”? Jak dostanę wydruk z wyceną to zobaczę i raczej jeszcze tydzień skuter będzie czekał na rzeczoznawcę a potem następny tydzień na kasę, kurde szoda.
Kowal napisał:
Czyli rama jest tylko do "półki"?
Niee, półka to już element przedniego zawieszenia ;-)
No chodziło mi właśnie o to że sięga do półki, nie wliczając w to półki, dzięki za wyjaśnienie.
kolumna kierownicy (razem z półką) jako całość oryginalna jest strasznie droga. Więcj jak masz tę “rurę” wygiętą, to dzwoń i się nie przejmuj
Nie pamiętam dokłądnie, ale do mojego cała kolumna kosztować miała ze sprowadzeniem jakieś 3k chyba… Dałem do tokarza zrobić i mialem za 300PLN chyba…
Kowal, przednie zawieszenie to jest cała sztyca, półka to jest to co łączy ta rure z amorami
ps. a mam takie inne pytanie jak doszedłes do tej rangi skoro zadajesz takie pytania :?: :roll:
gmax napisał:
a mam takie inne pytanie jak doszedłes do tej rangi skoro zadajesz takie pytania :?: :roll:
Spam, spam i jeszcze raz spam :-P
A tak na serio to wysoka ranga nie świadczy o tym, że wszystko wiesz :roll:
jacob555 napisał:
jakieś 3k chyba...
Bez przesady, tyle to cały skuter nie jest wart :-D
Seryjnie, też tak uznałem, ale ze sprowadzeniem oryginału itd tak wyszło...
do zamknięcia.